Instant plaćanje od 1. aprila 2019. godine


Odlukom Narodne banke Srbije, 22. oktobra 2018. godine uveden je novi metod plaćanja - instant plaćanje. Banke koje su trenutno u procesu unapređenja ili menjanja svog osnovnog bankarskog sistema, poput Erste Banke, u skladu sa ovom odlukom NBS instant plaćanje će uvesti početkom sledeće godine. Imajući ovo u vidu, klijentima Erste Banke će instant plaćanje biti na raspolaganju od 1. aprila 2019. godine.

Šta je instant plaćanje?

Instant plaćanje predstavlja nov način plaćanja na našem tržištu, koji se odlikuje pre svega brzinom i dostupnošću.

Ovaj način plaćanja omogućava korisnicima trenutno izvršenje transakcija. To znači da će od trenutka iniciranja transakcije, u roku od 10 sekundi sredstva biti na računu primaoca plaćanja, uz potvrdu uplatiocu da je transakcija izvršena.

Iniciranje transakcija moguće je u bilo kom trenutku (propisana je dostupnost od 24/7/365, nedeljom, tokom praznika, u bilo koje doba dana ili noći), preko bilo kog kanala (e-banking, blagajna i mesto prodaje).

Instant plaćanje obuhvata:

• dinarska plaćanja,
• maksimalni iznos do 300.000 RSD po nalogu
• transakcije fizičkih i pravnih lica

Uvođenjem instant plaćanja ne prestaju da rade postojeći platni sistemi RTGS i kliring.

Erste Banka je trenutno u procesu razvoja i prelaska na novi osnovni bankarski sistem, sa ciljem da pruži što kvalitetniju uslugu svojim klijentima. Imajući u vidu ovaj proces, instant plaćanje će u Erste Banci biti uvedeno 1. aprila 2019. godine, kada će klijentima biti dostupne sve opcije instant plaćanja na svim kanalima Banke: mBanking, NetBanking, blagajna i mesto prodaje.