2019 9 MAJ
Saopštenja, Poslovanje Fleš analiza Erste Grupe: Očekivani rast BDP-a u 2019. godini tri odsto

·        Dobri rezultati maloprodaje u prvom kvartalu podržavaju naša očekivanja da će se privatna potrošnja, uz investicije, pokazati kao glavni pokretač rasta BDP-a ove godine.

 

Nakon što je preliminarna objava BDP-a za prvi kvartal ove godine pokazala rast od 2,3%, u predstojećem periodu prognoziramo blago ubrzanje stope rasta, podržano postojećim investicionim ciklusom i rastom lične potrošnje, uz postepeno ubrzanje rasta prema kraju godine. Očekujemo da će BDP u 2019. godini porasti za 3% međugodišnje, uz ravnomerno balansirane rizike.

Naša predviđanja su da će u 2019. godini domaća potražnja zabeležiti prosečan rast od oko 4% na osnovu povećanja zarada i penzija, uz solidan priliv doznaka, kao i dalji rast kreditiranja sektora stanovništva. Očekujemo i dalji nastavak investicionog ciklusa, koji je podstaknut dobrim fiskalnim rezultatima, kao i očekivanjima da bi moglo doći do povećanja kreditnog rejtinga u narednih 12 meseci.

S druge strane, očekujemo da će doprinos neto izvoza biti negativniji zbog fokusa na uvoz u većini sektora usled faze aktuelnog investicionog i potrošačkog ciklusa, dok bi na izvoz mogao da u određenoj meri negativno utiče očekivani sporiji rast ključnih trgovinskih partnera i nerešeno pitanje kosovskih taksi.

Dobri rezultati u prometu u maloprodaji nastavljeni su porastom od 9,5% međugodišnje u martu, neznatno ispod naših očekivanja da će doći do rasta od 10,4% međugodišnje. Rezultat za mart podržava naša očekivanja da će podaci koji će biti objavljeni kasnije tokom maja pokazati da je privatna potrošnja glavni pokretač rasta BDP-a u prvom kvartalu 2019. od 2,3% međugodišnje. Veliki porast potrošnje objašnjava se rastom realnih zarada (od oko 5 odsto) i pozitivnim kretanjima na tržištu rada.

Jeftiniji krediti takođe podstiču potrošnju, kao što se može videti u rastu ukupnih kredita stanovništvu (1,9% u martu u odnosu na decembar). Za naredni period očekujemo nastavak pozitivnih trendova u maloprodaji tokom cele godine na bazi porasta zaposlenosti, priliva doznaka i očekivane konvergencije bruto zarada.

Sve u svemu, za 2019. predviđamo realan rast prometa u maloprodaji od oko 7% u proseku.

Erste Grupa je vodeći pružalac finansijskih usluga u istočnom delu EU. Oko 46.700 zaposlenih opslužuje 15,9 miliona klijenata u približno 2.700 ekspozitura u sedam zemalja (Austrija, Češka Republika, Slovačka, Rumunija, Mađarska, Hrvatska, Srbija). Sa trećim kvartalom 2016. godine, Erste Grupa je imala bilansnu sumu od 206,8 milijardi EUR, neto dobit od 1,18 milijardi EUR i pokazatelj osnovnog kapitala (CET1, Bazel 3, fazna primena) od 13,2%.