Naše selo

Projekat za razvoj poljoprivrede u nerazvijenim predelima
i obnovu sela u Srbiji

 

​Strateško partnerstvo Erste Banke i Delta Holdinga na projektu Naše selo ulazi u četvrtu godinu postojanja. Prethodne tri godine proveli smo u okolini Zaječara u selima Dubočane i Mala Jasikova, gde smo meštanima omogućili posebne uslove kreditne podrške u okviru našeg Korak po korak programa. Nesebično deleći svoje znanje i iskustvo, uz potpuno drugačiji, individualni pristup svakom od 20 gazdinstava, kao i mentorsku i savetodavnu podršku zaposlenih Banke sa ponosom ističemo da su svi domaćini unapredili i proširili svoja gazdinstva, ostvarili veće prihode, osigurali sebi i svojim porodicama bolji, kvalitetniji i bezbrižniji život. Ponosni smo i na činjenicu da smo nabavili opremu za dečje igralište u Dubočanima, donirali nameštaj za seosku ambulantu i mesnu zajednicu, prikupili na stotine knjiga za prvu seosku biblioteku. Osim pomoći poljoprivrednicima, radili smo i na unapređenju društvenog i kulturnog života meštana oba sela. Obnova škole u Maloj Jasikovi nakon 80 godina predstavljala važan korak u tome da mladi parovi sa svojom decom ostanu na selu i na svojim imanjima.

Od marta ove godine projekat Naše selo se premešta u Vojvodinu, u opštinu Bač i Bačko Novo Selo u kome se meštani primarno bave ratarstvom, voćarstvom i stočarstvom. Najveći deo obradive zemlje je pod sojom, a jedan broj meštana gaji jagode, drugi jabuke, lešnik ili šljivu. Više porodica se bavi povrtarstvom, nekoliko pčelarstvom, a jedno gazdinstvo gaji i lekovito bilje. Nekoliko porodica se bavi i seoskim turizmom, jer selo rado posećuju brojni domaći i strani turisti, ljubitelji vode, pecanja, ribljih specijaliteta i biciklizma.

Kao Banka, tu smo da zasučemo rukave i zajednički sa Deltom, konkretnim i kontinuiranim aktivnostima doprinesemo pozitivnom pomaku, unapređenju života i rada u selu. Opstanak sela, i ne samo opstanak već i njegov dalji razvoj i napredak za nas u Erste Banci je veoma važna tema znajući koliko ono ima važnu ulogu u očuvanju zdrave sredine, čiste vode i vazduha, nezagađenog zemljišta. Selo je, ne smemo zaboraviti i čuvar našeg nasleđa, tradicije i civilizacijskih tekovina. Zdrave i dobre navike se stiču od malena, a ja se iskreno nadam da će život u vašem selu u narednim godinama biti još kvalitetniji i da će ova deca i mladi koji su ovde danas sa nama ostati i svojim primerom inspirisati i druge da se vrate. Erste Banka će vam na sve moguće načine zajedno sa Delta Holdingom u tome i pomoći, dajem vam svoju reč" izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

Od početka projekta pružamo podršku i kroz: