Socijalno preduzetništvo na belgijski način

Da li ste razmišljali koliko otpada od kafe se napravi u toku jednog dana u nekom Coffee Dream-u? Nisam ni ja! (moraćete da guglate za konkretan broj) Ali znam kakva je patnja prazniti i čistiti espreso mašinu barem jednom u toku dana. Nikada se nisam previše udubljivao u kafeni otpad koji stvaram dok u Belgiji nisam video kako ga koriste kao hranu za uzgoj pečuraka. Priliku da posetim Permafungisocijalno preduzeće sam dobio kao deo studijske posete u okviru projekta “Izgradnja partnerstva i modela za održiv razvoj društveno finansijskog tržišta” koji realizujemo u saradnji sa kolegama iz Smart Kolektiva i Oksigen Lab-aiz Belgije, a koji finansira Evropska komisija.

Tokom posete imali smo priliku da upoznamo osnivača impakt fonda SI2 Fund gospodina Piet-a Colruty-a koji je sa nama podelio na koji način njegov fond funkcioniše i kako je njega i njegovu porodicu put doveo od jednog do najvećih ritejl lanaca u Belgiji do investiranja u socijalna preduzeća. Sa Danielom Sorrosalom razgovarali smo o neobičnoj banci Credal koja ustvari nije banka, već kooperativa nastala kao bunt protiv finansiranja vojnih akcija u Africi. Njihova misija je da 80% depozita svojih klijenata investiraju u socijalna preduzeća i organizacije koje imaju jasan društveni uticaj. Kolege iz BNP Paribass Fortis Belgique, najveće banke u Belgiji, su nam predstavile svoje proizvode i program podrške za socijalna preduzeća, koji je vrlo sličan programu Korak po korak koji mi realizujemo u Srbiji. Organizacije Social Innovative Fabriek i partner na programu Oksigen Lab su nam predstavili na koje sve način pružaju podršku razvoju eko sistema za socijalno preduzetništvo i zajedničkim snagama sa korporativnim sektorom postavljaju temelje za razvoj novih preduzetnika.

Na kraju se vraćamo na kafu sa početkai i jedno super zanimljivo socijalno preduzeće. U pitanju je Permafungi koji ostatke iskorišćene kafe koriste kao hranu za uzgoj pečuraka. Pečurke prodaju na veliko prodavnicama zdrave hrane i lokalnim restoranima. Sav transport vrše na biciklima i zapošljavaju ljude sa biroa rada koji su u prošlosti imali problema da pronađu zaposlenje. Sjajna ekipa, a kako im izgleda proizvdnja možete videti na slikama.
Grupa u poseti je bila raznolika i iz svih sektora. Ispred Erste Banke u grupi smo bili Sreten Vranić i moja malenkost. Imali smo priliku da se družimo sa preduzetnicima Sonjom Dakić – Dajdaj i Predragom Stošićem – Lebanska ruža, kolegama iz vladinog sektora Jelenom Milovanović – SIPRU i Ivanom Banković – Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, predstavnicima civilnog sektora Ivanom Stančić – SMart Kolektiv i Aleksandrom Tomanić – GIZ, koleginicom iz bankarskog sektora Ivanom Simonović – Unicredit bank.

Vratili smo se sa sjajnim iskustvima i sa puno novih znanja i ideja, još uvereniji da je socijalno preduzetništvo i socijalna ekonomija nešto ka čemu svi treba da težimo. Sada smo još više uvereni da se krećemo pravim putem.

 

Tekst napisao: Miloš Paunović