Pokušaji prevare

Novčane pozajmice preko oglasa na internetu

Na internetu se u poslednje vreme pojavio veliki broj oglasa za novčane pozajmice sa veoma povoljnim kamatnim stopama (2%) na neograničene iznose bez ikakvih dodatnih obezbeđenja. Zajmodavci se predstavljaju kao pravna ili fizička lica koja su strani državljani ili osobe koje su živele u inostranstvu i žele da reše sve naše finansijske probleme. Kontakti u tim oglasima su najčešće mejl adrese, pa je dovoljno samo da pošaljete par mailova sa svojim podacima i željenim iznosom i na mejl ćete dobiti sačinjen ugovor o zajmu na osnovu koga vam se isplaćuje kredit. Standardne bankarske procedure kao što je provera u kreditnom birou ili platni listići u ovim slučajevima se ne traže. Ako zvuči da je suviše dobro da bi bilo istinito, možda ipak nije?


U pitanju je internacionalna šema prevare. Prevaranti postavljaju besplatne oglase na internetu o novčanim pozajmicama. Sav kontakt odvija se putem mejla. U nekim od oglasa se navode i brojevi mobilnih telefona. Kada se žrtva javi na oglas prevaranti na osnovu navodnih troškova oko pripreme ugovora i odobravanja kredita uzimaju novac koji im žrtva uplaćuje preko nekog servisa za prenos novca – primera radi: postnet ili western union. Potom se pri “realizaciji” kredita pojavljuju još neki nepredviđeni troškovi i od žrtava se uzima dodatan novac. Kredit se, naravno, nikada ne isplaćuje. U prevari se koriste lažni identiteti i najčešće falsifikovana dokumenta za podizanje novca, a ponekad i tzv. “mule” – osobe koje za određeni procenat podižu novac i prosleđuju ga prevarantima. Moguće je pronaći na hiljade ovakvih oglasa postavljenih na raznim sajtovima u regionu (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Slovenija) ali i internacionalno Argentina, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka, Tunis…

Kako prepoznati takav oglas?
Evo konkretnog primera oglasa:

 

 

Ukoliko pretragu na internetu otpočnete na osnovu brojeva telefona, naići ćete na lažne profile i mejl adrese poput slobmarkovic9@gmail.com – iza koje je i navodni javni beležnik. Sličnih lažnih oglasa o novčanim pozajmicama ima puno i možda iza svih tih oglasa stoji ista grupa ili pojedinci koji koriste istu šemu prevare. Ako biste podneli zahtev za kredit iz oglasa slanjem mejla na adresu pollettelouzette@gmail.com dobili biste ponudu za sklapanje ugovora sa izvesnom Pollette Louzette:

Jasno se vidi da je u pitanju falsifikat i da su navodni pečati u Ugovoru o kreditu lažni kao i dosta podataka u samom ugovoru (naziv ministarstva, nepostojeći beležnik). Izvesni Slobodan Marković koji se navodi kao beležnik u ugovoru je takođe drugi lažni profil koji nudi novčane pozajmice. Sklapanjem Ugovora o kreditu biste bili dužni da platite Pollettei na ime troškova sačinjavanja ugovora 20.000,00 dinara (postnetom) i potom bi odmah mogli da se nadate isplati na račun naveden u Ugovoru. I sam račun je sasvim sigurno izmišljen jer se broj računa i broj u IBAN-u ne poklapaju. Kredit treba navodno da vraćate na nepostojeći račun u nekoj banci koja je registrovana na tržištu pomenutih zemalja. Svi ovi računi su lažni, jer je poenta prevaranata da žrtvama uzmu novac na ime troškova isplate kredita. Kada žrtva uplati traženih 20.000,00 din prevaranti javljaju da je novac uplaćen, ali potom sledi i obaveštenje da je ipak došlo do nekog blokiranja sredstava od strane banke.

Obaveštenje o blokiranju sredstava od strane banke šalju prevaranti sa mejl adrese u kojoj je sadržano ime banke kako bi delovali uverljivije, dok telo maila čini tekst – da su sredstva uplaćena i da će biti odblokirana prilikom izvršavanja uplate troškova. Ova uplata opet ide preko nekog servisa za prenos novca.

Prevaranti dostavljaju i falsifikovan nalog za prenos na kome navode naknadu za aktivaciju, izmišljeni trošak koji navodno banka traži:

 

Ukoliko žrtve plate i te “troškove” prevaranti nestaju. Imajte u vidu da ove prevare nemaju nikakve veze ni sa jednom bankom, jer novac nikada nije ni postojao niti je ikada došlo do uplate sredstava od strane zajmodavca.


Prevaranti se u određenim slučajevima lažno predstavljaju da su ovlašćeni od strane banke za obavljanje ovakvih usluga, što takođe nije tačno. Na primer, ako bi žrtva tražila kredit od od kontakt osobe iz ovog oglasa:

Dobila bi  ponudu za kredit:

 

Na pitanje po kom osnovu ova firma daje kredite, prevaranti daju informaciju oni sarađuju sa određenim bankama.

 

Ova informacija nije tačna i kontaktiranjem banke i proverom sa bankom dobijete informaciju da je u pitanju prevara.

Kako izbeći prevare?

Ako vam neko nudi novčanu pozajmicu ili kredit bez ikakvih mera obezbeđenja ili prethodnih provera, sasvim je izvesno da je u pitanju prevara.
Ukoliko je jedini način komunikacije sa zajmodavcem preko mejla javno dostupnih mail servisa (gmail, hotmail, yahoo) ovo je jasan signal da je oprez neophodan. Slanje skeniranih kopija lične karte ili pasoša elektronskom poštom nije nikakav dokaz da ta osoba zaista postoji, moguće je da je u pitanju krađa identiteta.
Ako neko traži da mu uplatite nadoknadu unapred preko nekog servisa za prenos novca (western union, postnet), a ne preko računa banke, to je signal da se radi o prevari.
U Republici Srbiji su samo banke ovlašćene za davanje kredita.

Bilo kakav predlog Ugovora proverite pre potpisivanja, ako je potrebno konsultujte se sa nekim pravnikom.
Ne šaljite lične podatke nepoznatim osobama, jer mogu biti zloupotrebljeni i neko može ukrasti vaš identitet.

Ako dobijete neobičan zahtev od banke mejlom, pozivom preko kontakta dostupnih na sajtovima banaka, obavezno proverite verodostojnost. Ukoliko neko tvrdi da ga je banka ovlastila, proverite tu informaciju tako što ćete kontaktirati banku.
Ako Vam se desi da postanete žrtva ovakve prevare odmah se obratite policiji.

 

Piše: Gavrilo Đurić, Odeljenje upravljanja rizicima bezbednosti