Erste Blog

Bolje sprečiti nego lečiti
Prevare preko mejla sve prisutnije

U poslednje vreme su sve češći slučajevi kada nam u elektronsko sanduče stigne mejl sa ciljem da nas natera da otvorimo prilog ili da kliknemo na neki od linkova iz poruke. Ove internet zamke postaju sve soficistiranije i traže od nas da stalno budemo na oprezu kako ne bismo svoj računar, podatke i/ili novac doveli u opasnost.

Nažalost, raspon ovih prevara koje stižu mailom (ili nekim kanalom za ćaskanje) je veliki, od onih u vidu bizarnog mejla prestolonaslednika neke daleke zemlje, kojem treba baš vaša podrška kako bi se vratio na presto - pa sve do mnogo verovatnijih scenarija, kao npr. da pošaljete dokumentaciju koja je osnov za devizni priliv na računu banke.

Kamatne stope na štednju: Prošlost, sadašnjost i bliska budućnost

Bliži se 31. oktobar, Svetski dan štednje, koji nas podseća na njen značaj za svakog od nas, kao i za ukupni rast privrede. Šta sve utiče na formiranje kamatnih stopa na štednju? Zbog čega su na niskim nivoima i kakve će biti u godinama pred nama? Kako tumačiti specifičnu pojavu negativnih kamatnih stopa? Na ova pitanja nije moguće odgovoriti bez uvida u funkcionisanje bankarskog sistema, kao i u makroekonomske okolnosti. Odgovore saznajte u blog-analizi Miloša Zečevića, direktora Službe upravljanja aktivom i pasivom u Erste Banci.

 

Data Science and Machine Learning in banking? Myth or reality?

A very popular classification technique to predict binary outcomes (only two possible outcomes: 1/0, Yes/No, True/False) is called Logistic Regression.

You can also think of logistic regression as a special case of linear regression which gives us a real number as an outcome, but using log of odds as dependent variable to normalize everything to be between 0 and 1. Then we can interpret the number we get as a probability!

Pravi put za – investicioni rejting Srbije

Odličan tajming koji smo iskoristili da emitujemo evro obveznicu, iznos emisije i način na koji je sve ostalo urađeno su takvi da za rezultat imamo uštedu značajne količine državnog novca. Pričam o smanjenju troška javnog duga za iznos od 32 miliona evra samo na uštedi u kamati na dolarskim evroobveznicama, koje su zahvaljujući ovoj emisiji prevremeno otplaćene i zamenjene dugom emitovanim po znatno nižoj stopi prinosa.

Žene u preduzetničkim vodama, kreditima i štednji

Kako se žene snalaze u preduzetničkim vodama? Koliko njih se odvaži da pokrene sopstveni biznis i kako usklađuju porodične obaveze sa poslovnim?

Povodom osmog marta razgovarali smo sa kolegama koji u Erste Banci vode program „Korak po korak“ koji je, između ostalog, namenjen i početnicima u biznisu.

Banke šalju obaveštenja, zovu vas da dođete i potpišete nešto. Spominju Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. A zašto je ovo važno?

Ovih dana, na adrese stotine hiljada bankarskih klijenata stižu obaveštenja da je neophodno da dođu u banku i potpišu izjavu o statusu funkcionera. Zašto banke ovo traže i zašto iako nismo funkcioneri treba ipak da potpišemo ovu izjavu?

Pokušaj prevare: Lažna banka klijentima poklanja 400 evra!

Tokom ovog vikenda, kreirana je lažna stranica Erste Banke na društvenoj mreži Facebook. Na lažnoj stranici je postavljen mamac - nagradna igra koja je „organizirana“ zarad osvajanja „bona u vrijednosti od 400 evra“, sve što je trebalo da uradite je da pošaljete određene lične podatke (adresu, broj telefona i fotografiju prednje i zadnje strane lične karte) 

Preduzetnički vodič - Od ideje do realizacije

Prema iskustvu, tek nekih 30 odsto onog što smo na početku planirali se ostvari baš onako kako smo zamislili. Sve ostalo se prilagođava stvarnom stanju oko nas i situaciji u kojoj se nađemo kad započnemo sopstveni biznis.

Pokušaji prevare: novčane pozajmice preko oglasa na
internetu

Na internetu se u poslednje vreme pojavio veliki broj oglasa za novčane pozajmice sa veoma povoljnim kamatnim stopama (2%) na neograničene iznose bez ikakvih dodatnih obezbeđenja. Zajmodavci se predstavljaju kao pravna ili fizička lica koja su strani državljani i žele da reše sve naše finansijske probleme.

Socijalno preduzetništvo na belgijski način

Da li ste razmišljali koliko otpada od kafe se napravi u toku jednog dana u nekom Coffee Dream-u? Nisam ni ja! (moraćete da guglate za konkretan broj) Ali znam kakva je patnja prazniti i čistiti espreso mašinu barem jednom u toku dana. Nikada se nisam previše udubljivao u kafeni otpad koji stvaram dok u Belgiji nisam video kako ga koriste kao hranu za uzgoj pečuraka.

U Sirius koraku s vremenom

Ono što me je navelo na razmišljanje o značaju ovih pitanja je činjenica da Milenijalci, rođeni između 1982-1998, čine 50% radne snage. Još 2014. godine Generacija 2020 ili Generacija Z (ljudi rođeni posle 1998.) je postala radno sposobna. Ovo su podaci koji pokazuju da itekako treba razmišljati o uređenja radnog prostora, odnosu između zaposlenih i strukturi rada u kancelarijama.

Proizvod i usluga - kako biti jedinstven i „lep na oko“?

Primer za to mogu biti sve popularniji lokali koji prodaju sveže ceđene sokove ili lagane obroke. Nije dovoljno samo istaći da prodajete svežu salatu, podjednako je važno, ako ne i presudno u kakvu ambalažu je pakujete, na koji način i koliko brzo dostavljate, kao i da li nudite mušterijama akcije ili popuste s vremena na vreme.

Dobrosav Bob Živković: lizing, banke, klijenti i… umetnost!

Svi se slažu da njegove ilustracije jednostavno ne mogu da ostanu neprimećene. Mnogima je najpoznatiji po ilustrovanju dečjih knjiga. Učestvovao je i u marketinškoj kampanji S-leasinga. Tim povodom, postavili smo mu nekoliko pitanja za interni časopis Erste Banke. On nam je odgovorio – crtežima.

Istraživanje tržišta: Kako protiv konkurencije?

Istraživanje tržišta i konkurencije je složen, ali neophodan korak koji treba načiniti kako bismo se u areni zvanoj tržište uspešno pozicionirali u odnosu na konkurenciju. Istraživanje podrazumeva prikupljanje informacija o ljudima koji žele i imaju potrebu da kupe vaš proizvod, ali i analizu konkurencije, njene ponude, komunikacije i pristupa kupcima.

Kod kuće ili u sefu banke, gde je sigurnije?

Da li biste svoje dragocenosti pre čuvali kod kuće, na najneverovatnijem mestu koje može da smislite, ili u sefu banke? Mi preporučujemo banku.
Ako ste numizmatičar, kolekcionar umetničkih predmeta, vlasnik vrednog nakita ili jednostavno želite da svoje dragocenosti čuvate na sigurnom mestu, banka je pravo mesto za vas. Zakup najmanjeg (5x35x25cm) mesečno košta 500 dinara.


Super Mario

(ili dok jednom ne smrkne, drugom ne svane)

Ovakvo stanje na finansijskim tržištima jedino odgovara onima koji žele dodatano da se zadužuju. Bilo da se radi o fizičkim licima, koja žele da nastave da troše, bilo da se radi o korporacijama koje žele da investiraju, ili pak o državama, koje štampaju svoje dužničke hartije, zaduživanje nigde u Evropi nikada nije bilo toliko povoljno.

A šta to znači za Srbiju?

Želite da primate naš novi blog ? Prijavi se