Erste Blog

ERSTE tim – Iskustva jednog sistem administratora

Naš kolega, Mateja Bartok, zaposlen u Odeljenju upravljanja IT infrastrukturom, podelio je za naš blog svoja iskustva nakon 15 meseci rada u Erste Banci.

Ana Nagl: Žena koja je verovala u sebe?

Spar-Casse je svoj prvi kredit odobrila davne 1822. godine, i to ženi – Ani Nagl. Nakon što je ostala bez novca posle muževljeve smrti, uprkos teškoj situaciji u kojoj se našla, verovala je u sebe i bolje sutra. Danas, na Međunarodni dan žena, oživljavamo Aninu priču – uz pomoć veštačke inteligencije.

Ana Nagl rođena je u Beču 1767. godine. Njen suprug Leopold vodio je gostionicu “Crni orao” u jednom bečkom kvartu i bio je veliki rasipnik. Kada je Leopold umro 1821. godine, Ana je odlučila da samostalno vodi gostionicu, što je u to vreme za ženu bilo nezamislivo. Za to joj je bio potreban novac, koji kao udovica nije imala. Jedan od suosnivača Erste Oesterreichische Spar-Casse, Johan Baptist Veber, verovao je u nju i odobrio joj hipotekarni kredit od ukupno 30.000 guldena, sa kamatom od pet odsto i rokom od 16 godina. Bio je to prvi zajam ove vrste koji je štedionica odobrila. 

Gde se loguješ i gde šifru upisuješ?

U poslednje vreme veoma su česte ponude trgovinskih lanaca i različitih internet prodavnica gde se roba i usluge nude dosta povoljnije ukoliko kupovinu obavljate „onlajn”. Ovaj trend je globalno prisutan odavno, a od pre nekoliko godina ne zaobilazi ni Srbiju. Čuli ste verovatno za „Crni petak” popularni praznik kupovine ili „Cyber Monday”, dan kada se kupovina obavlja putem interneta uz različite pogodnosti.

Popusti i akcije za internet kupovine su postali uobičajeni, ali nažalost naša infomisanost, kao i vreme u kome živimo čini da naša pažnja ne bude na adekvatnom nivou, što zajedno daje priliku različitim internet „džeparošima“ za krađu novca i podataka.

Kako je došlo do kolapsa jedne investicione kompanije i kako to utiče na banke?

Svetski i domaći mediji ovih dana pišu da bi svetske banke mogle da izgube više od 10 milijardi dolara zbog kolapsa američke investicione kompanije „Arkegos kapital" (Archegos Capital).

Naš kolega, analitičar i investicioni savetnik u Erste Banci Mladen Dodig, smatra da je prinudna prodaja portfelja ove investicione kompanije posledica lakog pristupa novcu, omogućenog programima digitalnog štampanja novca, usmerenim prvenstveno na pomoć ekonomiji.