Bez obzira da li već imate svoje omiljeno letovalište ili porodičnu kuću na moru preporučujemo vam da izdvojite malo vremena za istraživanje ostrva u Sredozemnom moru.

Od brojnih ostrva - Korzika, Sardinija, Sicilija, Balearska ostrva, Malta, Krit, Rodos, Kipar i  drugih ovog puta izdvajamo Korziku i Siciliju.

Korzika

Francusko ostrvo u Sredozemnom moru, na oko 200 km od Azurne obale, koje kombinuje predivnu obalu sa lepotom planina. Pejzaž ovog ostrva u samo pola sata menja svoj izgled od zaliva, obalskih gradova i plaža, u oštre vrhove, predivne doline, guste šume i idilična, pomalo misteriozna sela. Glavni grad Korzike, Ajačo, je mesto rođenja legendarnog vojskovođe i francuskog cara Napoleona Bonaparte, i ujedno predstavlja najveću atrakciju ovog ostrva. Rodna kuća čuvenog Napoleona pretvorena je u muzej, dok se u gradu nalaze brojni spomenici i obeležja, podignuti u čast velikog imperatora. Muzej Feš je veoma interesantna atrakcija koju vredi posetiti – ovde se nalaze dragocena umetnička dela, koja su nastala u Italiji između 14. i 19.veka. Na putu za Ajačo, primorje skriva brojne banje, prijatne, ali malo poznate: Propriano, Porto Polo i Kampomoro. Luka Kalvi je odraz prefinjenosti francuske rivijere. Kalvi je glavni grad regije Balanje, koja je poznata po plažama sa sitnim belim peskom, a njegova glavna atrakcija je Ćitadela, koja predstavlja veoma interesantan prizor sa svojim stepeništem i tunelima. Korzika predstavlja pravi raj za turiste, jer se na njenoj teritoriji nalaze najlepše plaže Francuske.

Sicilija

Proverite da li je italijanska izreka “kada vidite Siciliju, otkrili ste ceo svet” tačna i posetite ovo predivno mediteransko ostrvo. Interesantna istorija i slikoviti predeli ovu destinaciju čine savršenim mestom za novo iskustvo. Kada tome dodate jedinstvene gastronomske specijalitete, poželećete da se vaš odmor nikada ne završi. Obilazak Palerma, glavnog grada Sicilije je nezaboravan doživljaj, jer se u njemu nalaze palate, katedrale i velelepni trgovi, kao i naselja lokalnog stanovništva, koja predstavljaju lice i naličje, prošlost i sadašnjost jednog naroda. Ako ste ljubitelj filma „Kum“ možete posetiti autentičnu scenografiju uživo. Savoka i Forca d’Agro su sela u kojima su snimane neke scene ovog filmskog klasika. Takođe, možete obići i čuveni bar Viteli gde je sedeo Majk Korleone. Poznato svetsko odmaralište Taormina, nalazi se u podnožju Etne i predstavlja polaznu tačku za putovanje prema krateru vulkana. Dok se penjete uz planinu primetićete nestanak vegetacije kao posledicu poslednje aktivnosti Etne koja se desila 2014. godine, a 1993. erupcije su trajale čak 473 dana. Hodanje po vulkanskoj lavi kroz izmaglicu koja se stvara od toplote koja izbija iz tla, biće iskustvo koje će učiniti da se osetite kao da niste na ovoj planeti. Odmaralište Taormina je posebno omiljeno u krugovima svetskog džet seta.

Savet

Sa ciljem da se zaiste odmorite i opustite, toplo preporučjemo da se pre putovanja raspitate o polisama putnog osiguranja i time otklonite eventualna neprijatna iznenađenja. Naša preporuka je Putno osiguranje osiguravajuće kuće  Wiener Städtische.