Putovanje je omiljeni hobi mnogima, i u današnje vreme, kada su dostupni avioni, brodovi, autobusi, kola i motori, veoma je lako stići do bilo koje destinacije…

Sada postoje različite mogućnosti za putovanje, koje vam nude udobnost, brzinu i komfor, ali vam oduzimaju jedan deo šarma putovanja, koji se izgubi i ostane neprimećen. Kada letite avionom od Beograda do Amsterdama, za kratko vreme prelećete preko Nemačke, Mađarske i Austrije, ali propuštate priliku da vidite brojne znamenitosti i lepote ovih zemalja. Putovanje biciklom je avantura koja može biti najbolja uspomena vašeg života. Ovaj vid putovanja u jednoj osobi budi različita osećanja – strah, koji se meša sa uzbuđenjem i neizvesnost, koju pobeđuje radoznalost, koje će nestati onog momenta kada prelomite sami sa sobom da ste na ovo spremni. Za ovakav vid putovanja će vam biti potrebno mnogo volje i istrajnosti, i na kraju, dobar saputnik, koji će biti idealno društvo za sve doživljaje koje ćete iskusiti.

Bicikl je prevozno sredstvo u koje smo se svi zaljubili kao deca, jer ga pokrećemo sopstvenom snagom i imamo veliki broj mogućnosti da napravimo nove uspomene za čitav život. Putovanje biciklom je nešto što nam može otkriti lepote našeg sveta i sjajna prilika da uživamo u velikom broju avantura.

Ukoliko se odlučite na putovanje biciklom, nećete zavisiti od količine goriva, termina za polazak, nečije dobre volje, i naravno nećeti biti ograničeni na prolazak glavnim putevima kroz jednu zemlju. Tokom vaše biciklističke avanture, možete aktivno učestvovati u životu oko sebe i svemu što se oko vas dešava. Bićete prisutni na svakom kilometru vašeg putovanja i otkrićete lepote koje otkrivaju lokalni putevi, jer možete prolaziti kroz šarmantna sela, velike metropole i bajkovite scenske pejzaže.

Bićete dovoljno brzi da pređete velike udaljenosti, a opet, sasvim dovoljno spori da primetite sve detalje koji vas okružuju. Putovanje biciklom vam daje mogućnosti da krenete bilo kojim putem koji vas privuče, da napravite pauzu koliku god poželite i da sami odaberete mesto gde ćete prespavati.

Može se reći da je jedina mana ovog vida putovanja, što sa sobom ne možete poneti veliki broj stvari. Uz bicikl idu i torbe u koje mogu stati samo neophodni predmeti, tako da ćete morati da se ograničite na nekoliko kompleta odeće i omiljene stvari bez kojih ne možete. Takođe, papirni ili metalni novac vas može samo ograničavati i sputavati tokom ovog putovanja, jer morate voditi računa o valutama i stalno morate brinuti gde se vaš novac nalazi. Pored svega toga, novac zauzima dosta mesta u vašem novčaniku, a ne smete ga poneti malo, jer uvek može doći do situacije kada vam je novac neophodan, posebno tokom ovakvih avantura.

Da biste uštedeli sebi prostor i smanjili brige, na putovanje biciklom bi najbolje bilo da krenete sa malom kreditnom karticom, koja je postala najpopularniji vid plaćanja svuda u svetu.

Vožnjom bicikla ćete testirati sebe i pomeriti svoje granice još dalje. Postavlja se samo jedno pitanje: gde bi vas ovakva avantura prvo odvela? I nemojte zaboraviti – nakon svake uzbrdice koju savladate, uvek sledi nagrada u vidu spusta…