Telefon All in One

 

Danas kada tech generacijama pomenete jabuku, prvo na šta pomisle nije užina već kompanija Apple. Ideja osnivača Kompanije i dan danas je u osnovi ista: Apple se ne bavi prodajom proizvoda, već snova. Ova ideja Steve Jobsa još jednom je potvrđena kada je na tržište stigao novi iPhone velikih dimenzija. Iako bi neki rekli da se ovo desilo kasno u odnosu na konkurenciju, Apple novina ipak nudi nešto drugačije...

Pored novog operativnog sistema iOS 8, modeli iPhone 6 i 6 plus donose sa sobom tehnologiju koja može preoblikovati budućnost, a koja telefon pretvara u digitalni novčanik.

Naime, Touch ID tehnologija stvorila je najbolju lozinku na svetu – otisak prsta. Pored toga što ćete ovim putem brzo i jednostavno otključati telefon, znatno je pojednostavljena kupovina. U stotinama hiljada prodavnica širom sveta, uz iPhone 6 dovoljan je samo jedan dodir da kupite nešto. Nije čak potrebno ni da otvorite neku aplikaciju, niti „probudite“ telefon. Zahvaljujući inovativnoj NFC anteni dovoljno je da iPhone 6 prinesete bezkontaktnom čitaču dok prst držite na Touch ID-ju, a suptilna vibracija i ton obavestiće vas da je transakcija uspešno obavljena.

Naravno, da biste uživali u svim blagodetima svog novog „novčanika“, potrebno je da: otvorite aplikaciju Passbook, uneste informacije o svojoj kreditnoj ili debitnoj kartici, i ništa više! Prilikom plaćanja se ne koriste podaci kartice, već se generiše jedinstveni broj uređaja, i transakcija je bezbedna.

Prema rečima stručnjaka ovo je veliki korak u oblasti sigurnosti plaćanja kreditnim karticama, a pohvale se naročito čuju iz Amerike, gde većina ljudi koristi kartice sa magnetnom trakom. Da li će i koliko ova Apple ideja osvojiti svet, ostaje da se vidi, ali da „tu ima nešto“ govori nam podatak da su najveće kartičarske kompanije, američke banke i prodavnice već podržale viziju „plaćanja na dohvat ruke“. S obzirom na to da je iPhone od nedavno zvanično dostupan i kod nas, možemo da očekujemo da ćemo uskoro i mi imati iste mogućnosti.