„Alibaba“ otvorio pećinu Njujorške berze

Iskoristivši opciju da na Njujorškoj berzi ponudi dodatne akcije, kompanija Alibaba se etablirala kao kompanija sa najvećom inicijalnom javnom ponudom u svetu. Po izlasku na berzu, vrednost akcija ove kineske kompanije je skočila više od 30 odsto! Tražnja je bila tolika da je prodaja kasnila više od dva sata, jer su banke kojima je Alibaba poverila trgovinu akcijama birale prve kupce. Ovo je prvi takav slučaj u istoriji Njujorške berze!

Deonice su prvim investitorima prodavane po ceni od 68 dolara, ali su u roku od svega nekoliko minuta dostigle vrednost od 99 dolara. Na kraju prvog dana trgovanja, tržišna vrednost kompanije iznosila je više od 230 milijardi dolara, što je više od rivala Facebooka i Amazona, kao i velikih američkih imena kao što su JP Morgan i Procter and Gamble.

Srpsko-rusko prijateljstvo u hartijama od vrednosti

Kada je reč o situaciji kod nas, na Beogradskoj berzi u 2014. godini najviše se trgovalo akcijama NIS-a. Naftna industrija Srbije raspolaže sa najlikvidnijim hartijama od vrednosti na domaćem tržištu, čiji ukupan promet iznosi 2.011 milijardi dinara. Vlasnici akcija ove kompanije mogli su da sebi priušte da budu koliko-toliko opušteni, jer - za razliku od drugih - hartija NIS-a ima daleko manji problem sa likvidnošću, i svake godine deli dividendu, što se, složićete se, ne viđa često u srpskoj privredi.

Do početka decembra 2014, akcije NIS-a su smatrane za najsigurniju investiciju na tržištu jer su konstantno beležile dobit. Poslednjih nedelja se javlja skepticizam da li će se ovaj trend nastaviti i to kako zbog činjenice da je Gazprom vlasnik kompanije i da cena nafte i gasa opada, tako i zbog ukupne političke situacije u vezi Rusije. Cena ove akcije na tržištu je u ovom momentu najniža od početka godine, i postavlja se pitanje da li ove akcije sada kupiti ili ih jednostavno ne dirati?

Ukoliko ste rešili da se otisnete put ove vrste trgovanja, kod nas vas čekaju pravi ljudi od kojih  ćete dobiti sve neophodne informacije o tržištu akcija i ostalim hartijama od vrednosti. Dovoljno je da uz sebe imate osnovna lična dokumenta, i u bilo kojoj filijali Erste banke možete da otvorite vlasnički račun za trgovanje hartijama od vrednosti. Nakon toga ste spremni za berzansko trgovanje!