Projekti koji su okupili zajednicu

Superste zajednica bogatija za 22 društveno odgovorna projekta

 

„Svaka zajednica može se učiniti boljom dok ima onih koji su voljni da se za to zalažu“, odgovor je na pitanje o tome šta je glavni motiv da promene život na bolje u zajednici u kojoj žive, a koji je dao Milan Belić tvorac projekta Rok pokret - biraj alternativu, jedan od 22 ovogodišnja pobednika programa donacija Superste namenjenog realizovanju društveno odgovornih ideja. Redizajnirani program donacija Erste Banke Superste lansiran je početkom godine i obuhvatio je dve faze, Centrifugu namenjenu organizacijama, čiji su pobednici proglašeni krajem septembra i Klub Superste namenjen izuzetnim pojedincima, čiji su pobednici proglašeni početkom decembra.

Projekti koji će u narednoj godini biti realizovani inspirisani su problemima u društvu sa kojima se njihovi kreatori suočavaju, a oblasti kojima se bave protežu se od ekologije i umetnosti do edukacije i  aktivizma. Entuzijazam i volja da zajednicu promene na bolje glavni su motivi učesnika, a pobednički projekti dobiće ukupno 7 miliona dinara bespovratnih sredstava koje je Erste Banka opredelila za razvoj projekata i lokalnih zajednica.

Pored finansijske podrške, Superste je učesnicima pružio i podršku uglednih stručnjaka, mentora, koji su finalistima pomogli u procesu razvoja kreativnih rešenja. Takođe, javnost je imala priliku i da utiče na rezultate konkursa, putem javnog glasanja na platformi Superste.net, Fejsbuka i Tvitera, gde su pobednici i odabrani.

Volju da utiču na pozitivne promene u svojoj okolini imaju svi pobednici, a inspiraciju su pronalazili na različite načine. Anđelka Vulić ispred projekta Rastemo uz pozorište rekla je da su joj motiv za razvoj projekta nejednake mogućnosti koje imaju deca u selu i gradu, a projektom Pročitaj me Nađa Bobičić, književna kritičarka, želi da osnaži i razvije kulturu diskutovanja. Važnost i budućnost urbanog pčelarstva ističe Slobodan Tihojević, idejni tvorac projekta Gradske pčele, koji kaže „budućnost vidim u ekološkoj industriji, to je zdrav način na koji možemo da doprinesemo uređenju zajednica u kojima živimo“. „Znam da možemo bolje“, rekao je šesnaestogodišnji Vuk Višnjić ispred Omladinskog centra Trinaest i dodao „rano sam shvatio koliko je roditeljima teško da pruže vanškolske aktivnosti svojoj deci, a kada sam se borio za svoj projekat upravo sam i mislio na svako dete koje ima velike ideje, a nema priliku da ih ostvari“. „Kao nastavnik, želeo sam da kroz projekat Interaktivna gramatika engleskog jezika doprem do što više dece i pomognem im da nauče engleski“, rekao je Dragan Kovačević. Ostvarivanje snova u domenu mjuzikla bila je inspiracija za projekat Škola Mjuzikla Eudven Lidije Vuletić, kao i da se u zajednici ustali želja za ovakvim predstavama. Nikola Arežina tokom rada na svom projektu Čista posla mislio je na sve one koji se bore za čistije okruženje i želi da im kroz interaktivno mapiranje deponija na Fruškoj gori u toj borbi pomogne. Za svaku kupljenu dizajniranu narukvicu Ivan Brkljač, na projektu Arbo, zasadiće po jedno drvo, dok Vladimir Prvulović kroz projekat Lovni turizam Srbije želi da lovni turizam uvrsti u turističku ponudu Srbije i utiče na razvoj ruralnih krajeva. Nina Milenković, kroz projekat OPAžene za osnaŽENE, baviće se osnaživanjem mladih žena pružajući im podršku i inspiraciju deljenjem iskustava profesionalnih sportistkinja.

Ovogodišnji pobednički projekti u okviru Centifuge su Debattlefield, Vučilo – Dolina magičnih reči, Omladinski kulturni centar SVETLOST, Revitalizacija, Mjehur na mreži, Putujuće iskrice bontona, Mape nevidljivog Balkana, Izlaženje – pozorišna predstava, Pimp your bike, Rosmerholm – Šta se desilo sa našim idealima?, dok je žiri specijalnu nagradu dodelio projektu Zvučna biblioteka.

Pobednici ovogodišnjeg Kluba Superste su Vladimir Prvulović, Slobodan Tihojević, Nikola Arežina, Nina Milenković, Ivan Brkljač, Milan Belić, Dragan Kovačević, Lidija Vuletić, Anđelka Vulić i Nađa Bobičić, a specijalnu nagradu žirija dobio je Vuk Višnjić.

Program Superste, razvijen je u saradnji sa Fondacijom Dokukino i po prvi put se realizuje na novoj, redizajniranoj platformi, Superste.net Više o odabranim finalistima saznajte na platformi Superste.net.