DOP izveštaj: 230 Erste volontera u gradovima širom Srbije i 1112 sati izdvojenih za volontiranje, finansijsku edukaciju i mentorstva

Erste Banka predstavlja Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju

 

 

Poslovanje može biti uspešno samo ukoliko podrazumeva i razvoj društva u kom živimo i radimo. U našem sedmom po redu Izveštaju o društveno odgovornom poslovanju, predstavljene su aktivnosti u kojima smo u prethodnom periodu aktivno učestvovali, u cilju unapređenju društva u kom živimo i poslujemo.

 

 

Podržavamo „zelene” projekte

Predani smo ulaganju u projekte koji koriste obnovljive izvore energije. U prilog tome govori činjenica da smo od 2009. godine sa više od 46 miliona evra finansirali razvoj mini hidroelektrana, biogasnih postrojenja, solarne elektrane i srodne projekte. Jedan od najskorijih primera je uspešna saradnja sa kompanijom Vetropark Kula, koju smo u julu 2014. godine ozvaničili potpisivanjem prvog ugovora o finansiranju vetroparka u okolini Kule, u iznosu od 11,7 miliona evra.

 

Ulažemo u generacije koje dolaze

U programe i projekte iz oblasti kulture i umetnosti, popularizacije nauke, promocije preduzetništva i finansijskog opismenjavanja dece i omladine, u prošloj godini uložili smo skoro 26 milona dinara. Izložbu o svetu novca „Budi u plusu” namenjenu deci uzrasta od 7 do 14 godina organizovali smo kako bismo omogućili najmlađima da na zabavan način istraže i upoznaju svet novca, ali i da saznaju kako se novac izrađuje i zarađuje, i zašto je njime važno odgovorno rukovati. Već godinama podržavamo talente koji su dovoljno hrabri i spremni da kroz sopstvene inicijative prevaziđu problem nezaposlenosti. Dodatnu podršku mladima pružamo i kroz svoj Klub Superste, u okviru kog je 17 talentovanih pojedinaca nagrađeno sa 1,5 miliona dinara. S druge strane, učešćem u programu „Biznis mladih Srbije” od početka programa pa do kraja 2014. godine, oko 3.000 mladih je prošlo kroz različite obuke - od definisanja biznis ideje preko razvoja biznis plana do uspešnog pokretanja sopstvenog posla. Superstep kreditnom linijom finansirali smo 14 novih preduzeća sa više od 4.600.000 dinara.

 

Ponosni smo na Erste volontere

Ponosni smo na više od 230 Erste volontera koji su prethodne godine izdvojili 1112 sati za volontiranje u gradovima širom Srbije: Obrenovcu, Novom Sadu, Vršcu, Nišu, Inđiji, Čačku (Kablar), Zabučju (kod Užica) i Futogu. Prepoznavši značaj ovakvih akcija, volonteri su se istovremeno dobrovoljno uključivali i u brojne finansijske edukacije i mentorstva. Donirali smo po milion dinara Crvenom krstu Srbije i Vladi Republike Srbije, za ugrožene od poplava, a naši zaposleni posvetili su 590 sati volontiranju u Obrenovcu. Angažovanje Banke na ovom polju nagrađeno je i 2014. godine Nagradom za korporativno volontiranje, koju tradicionalno dodeljuju Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv.

I na kraju, nešto o nama

Naša najveća snaga i oslonac su naši zaposleni, zbog čega i ovaj Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju nosi ime „Banka to su ljudi!“. U skladu sa tim, prošle godine smo organizovali skoro 16.000 sati obuke za zaposlene u šta je uloženo preko 38 miliona dinara. Takođe, među našim zaposlenima je visoko razvijena svest o individualnoj filantropiji, zahvaljujući kojoj je u toku prošle godine prikupljeno dodatnih 382.550,00 dinara za Fond solidarnosti, kroz koji smo sa više od 3,3 miliona dinara pomogli 96 zaposlenih kada je to bilo potrebno.

Više detalja o svim pomenutim projektima i aktivnostima Erste Banke iz oblasti društvene odgovornosti nalazi se u Izveštaju o društveno odgovornom poslovanju Erste Banke za 2014. godinu „Banka to su ljudi!“ koji je dostupan i na Internet stranici Banke, na sledećem linku:  http://www.erstebank.rs/rs/O_nama/Drustveno_odgovorno_poslovanje.