Treći po redu nacionalni Forum za zelene ideje

OTVOREN KONKURS ZA INOVATIVNE PREDUZETNIČKE EKO-IDEJE

Beograd, 5. maj 2015. godine – Danas je svečano otvoren konkurs nacionalnog Foruma za zelene ideje, koji ove godine po treći put realizuje Trag fondacija u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler (RBF) i Erste Bankom. Cilj konkursa je da se prepoznaju i podrže ideje sa najvećim potencijalom održivosti tj. ostvarivanja socio-ekonomskog razvojnog uticaja na svoju lokalnu zajednicu, uz očuvanje prirodnih resursa i životne sredine. Konkurs će biti otvoren za prijavljivanje ideja do 25. maja 2015. godine.

Organizatori imaju za cilj podsticanje pojedinaca, udruženja i malih preduzeća da razviju zelene biznis ideje, koje koriste lokalne resurse i revitalizuju tradicionalnu proizvodnju. Na konkurs se mogu prijaviti projekti koji ravnomerno obuhvataju sve elemente održivog razvoja, odnosno koji pored finansijske održivosti, takođe i kreativno rešavaju ekonomske, društvene i probleme životne sredine. Prednost će imati ideje koje se pre svega oslanjaju na lokalne resurse, uključujući zapošljavanje lokalnog stanovništva i korišćenje njihovih znanja i veština, a uz to sadrže i nacrt poslovnog plana, kao i plana zaštite i unapređenja životne sredine.

Tri ideje koje budu ocenjene kao najznačajnije za važne promene na lokalnom nivou biće nagrađene sa po 5.000 dolara. Pored nagrade na nacionalnom forumu, sve tri nagrađene ideje učestvovaće u julu 2015. godine na regionalnom Forumu Fonda braće Rokfeler (RBF) na Kosovu, uz mogućnost da se takmiče za dodatnu nagradu od 10.000 dolara. Nagrađeni projekti biće dodatno podržani putem konsultacija i mentorstva sa ciljem da postanu konkurentne i održive na duži period.

Prisutnima se u ime organizatora obratila Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije i Vladimir Todorović, predstavnik Erste Banke. Takođe, jedan od najuspešnijih učesnika prošlogodišnjeg Foruma za zelene ideje, Igor Kojčić predstavio je detalje svog projekta za izradu prototipa automatizovane protočne sušare za voće, povrće i začinsko bilje, zasnovane na principima energetske efikasnosti. Ovaj projekat je danas uspešno realizovan zahvaljujući osvojenoj drugoj nagradi na prošlogodišnjem nacionalnom i prvom mestu na regionalnom Forumu za zelene ideje.

Podnosioci projektnih ideja se na konkurs prijavljuju putem Prijavnog formulara, koji se može preuzeti na sajtu www.tragfondacija.org. Popunjen prijavni formular potrebno je poslati do 25. maja 2015. godine do 17 časova, elektronskim putem na adresu: zeleneideje@tragfondacija.org.