Srbija – Makroekonomski izgledi

Nakon pet uzastopnih kvartala negativnog rasta (uglavnom kao rezultat katastrofalnih poplava u 2014. godini), BDP se vratio u zonu rasta u 2. kvartalu 2015. godine, posle čega je usledio snažan rast od 2,2% na međugodišnjem nivou u 3. kvartalu 2015. godine, zahvaljujući značajnom oporavku investicija, snažnom neto izvozu i padu privatne potrošnje koji je bio niži nego što se očekivalo.

Projekti koji su okupili zajednicu

Superste zajednica bogatija za 22 društveno odgovorna projekta

„Svaka zajednica može se učiniti boljom dok ima onih koji su voljni da se za to zalažu“, odgovor je na pitanje o tome šta je glavni motiv da promene život na bolje u zajednici u kojoj žive, a koji je dao Milan Belić tvorac projekta Rok pokret - biraj alternativu, jedan od 22 ovogodišnja pobednika programa donacija Superste namenjenog realizovanju društveno odgovornih ideja.

Glasanje za talentovane pojedince i njihove projekte do 4. decembra

Klub Superste, druga faza godišnjeg programa donacije Erste Banke, namenjena talentovanim pojedincima i liderima koji svojim idejama i društveno korisnim projektima žele da doprinesu razvoju zajednice, uspešno se privodi kraju.

Sirius Offices od 2017. godine na Novom Beogradu

Erste Grupa investira 39 miliona evra u gradnju prve faze poslovnog kompleksa

• Poslovni kompleks izgrađen u prvoj fazi prostiraće se na površini od 18.500 bruto* kvadratnih metara poslovnog prostora i 230 parking mesta u garažnom prostoru
  • Sirius Offices gradiće se prema najvišim ekološkim standardima

ODRŽANA  MENTORSKA ŠETNJA I NAJAVLJEN NOVI CIKLUS PROJEKTA PODELI SVOJE ZNANJE – POSTANI MENTORKA

Tradicionalna Mentorska šetnja održana u subotu 7. novembra bila je ujedno i povod za najavu novog ciklusa programa „Podeli svoje znanje – postani mentorka“. Kroz višemesečni mentorski program mlade žene na početku svoje karijere u okviru programa dobijaju mogućnost da steknu nova znanja od strane mentorki, stručnih liderki iz različitih profesija, kao i mlađih žena sa sličnim interesovanjima i željom da budu uspešne u svojim oblastima. Mlade liderke koje žele da upotpune svoja znanja za nastavak karijere, mogu se prijaviti do kraja ovog meseca.

Snažan učinak u prvih devet meseci 2015. godine. Uvećani krediti stanovništvu i privredi; neto dobit približno utrostručena u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi 1.112,7 miliona dinara

„U godini u kojoj obeležavamo deceniju od dolaska na tržište Srbije, tokom prva tri kvartala neki od postavljenih ciljeva za celu godinu su već nadmašeni. U narednom periodu nastavićemo da radimo na unapređenju proizvoda, razvijanju novih kanala, finansiranju privrede, i naravno, pružanju podrške mladim talentima i inovativnim projektima orijentisanim ka dobrobiti zajednice“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.

Erste Grupa beleži neto dobit u iznosu od 764,2 miliona EUR u prvih devet meseci 2015. godine; pokazatelj problematičnih kredita poboljšan na 7,4%, snažan pokazatelj ukupnog kapitala

„Naš solidan rezultat od 764,2 miliona EUR za prvih devet meseci 2015. godine posledica je nekoliko pozitivnih trendova: rasta kreditne aktivnosti od 3,1%, što je bilo iznad očekivanog nivoa, nižih troškova rizika i ograničenih jednokratnih faktora u poređenju sa prethodnom godinom”, rekao je Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Grupe.

Finansijska stabilnost ključni motiv za štednju

• Gotovo 40 odsto ispitanika na mesečnom nivou štedi između 2.000 i 6.000 dinara
• Dodatnih deset odsto novca mesečno, bio bi dovoljan motiv za štednju
• Savete o ulaganju i štednji ispitanici najčešće traže od prijatelja, porodice i odlaskom u filijalu banke

Decenija poslovanja Erste Banke u Srbiji

Erste Banka je odlučila da desetogodišnjicu poslovanja u Srbiji obeleži na duhovit način, specijalnom predstavom „24 minuta sa Zoranom Kesićem i Erste Bankom“ pred više stotina klijenata i partnera sa kojima ima najintenzivniju saradnju. Popularni voditelj Zoran Kesić imao je priliku da prvi put u svojoj emisiji reklame komentariše, a glavna žrtva njegovog humora tokom čitave večeri bila je upravo – Erste Banka.

Erste volonteri u Vojvodini

Zaposleni iz svih krajeva Srbije ulepšavali okolinu Iriškog venca i volontirali u azilu za pse u Budisavi

Proteklog vikenda više od 130 zaposlenih Erste Banke učestvovalo je u još jednoj velikoj volonterskoj akciji na obroncima Fruške Gore. Zaposleni su u društvu svojih porodica učestvovali u sređivanju Iriškog venca, gde su stariji postavljali i farbali klupe i stolove, uklanjali korov, renovirali dečije igralište, postavljali obaveštajne table i nove kante za smeće.

Deset projekata dobilo po 500.000 dinara

Završena Centrifuga, prvi deo Superste konkursa Erste Banke za društveno odgovorne projekte

Nakon poslednje faze glasanja javnosti, danas je proglašeno deset pobedničkih projekata finala Superste programa donacija Erste Banke. Kreativni projekti koje su predstavile formalne i neformalne organizacije uspeli su da privuku veliku pažnju javnosti i dokažu da su oni pravi pokretači zajednice.

Erste Banka prodala deo svojih otpisanih potraživanja češkom APS fondu

Češkom fondu prodata potraživanja 85 firmi; ukupna vrednost potraživanja iznosila je 23,5 miliona evra

Prodati nenaplativi krediti plasirani su u poslednjih 30 godina, a dobar deo je nasleđen iz portfolija Novosadske banke. Kompanije iz ovog paketa su uglavnom likvidirane, u bankrotu ili u postupku likvidacije, a jedna petina su aktivna privredna društva koja su pod drugim blokadama. Industrije poslovanja ovih kompanija su maloprodaja, transport, građevinarstvo, poljoprivreda i nekretnine.

Počinje završna faza Superste programa

Mladi u Srbiji aktivni u razvoju zajednice

Nakon intenzivnih 48 sati javnog hakatona, žiri je proglasio 20 finalista Superste programa donacija Erste Banke, namenjenog mladima koji su zainteresovani da društvo razvijaju i menjaju na bolje. Konačnu odluku o deset pobedničkih projekata doneće javnost putem glasanja na portalu Superste.net koje je otvoreno do 28. septembra.

Andreas Trajhl na čelu Erste Banke do 2020. godine

Nadzorni odbor Erste Bank Grupe (Erste Group Bank AG) produžio je mandat predsedniku Upravnog Odbora Andreasu Trajhlu do 30. juna 2020. godine. Prema rečima Fridriha Redlera, predsednika Nadzornog Odbora Erste Grupe, ovakva odluka doneta je pre roka jer je Grupa želela da se osigura i da „pod vođstvom Andreasa Trajhla nastavi uspešan put u nestabilnom konkurentskom okruženju i pod stalnim regulatornim pritiscima”.

Šest odsto fiksna kamata za dinarski keš kredit u Erste Banci

Maksimalni iznos kredita 1.500.000 dinara, uz rok otplate do 12 meseci

Erste Banka je za sve postojeće i potencijalne klijente pripremila posebnu ponudu za keš kredite. Minimalni iznos kredita iznosi 50.000 dinara, dok maksimalni iznos kredita iznosi 1.500.000 dinara. Kredit se može iskoristiti i za refinansiranje svih kreditnih obaveza uz mogućnost isplate dodatne gotovine.

Erste Banka predstavlja Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju

Poslovanje može biti uspešno samo ukoliko podrazumeva i razvoj društva u kom živimo i radimo. U našem sedmom po redu Izveštaju o društveno odgovornom poslovanju, predstavljene su aktivnosti u kojima smo u prethodnom periodu aktivno učestvovali, u cilju unapređenju društva u kom živimo i poslujemo.

Srbija – Makroekonomski izgledi

BDP: bolji izgledi, BDP ponovo u zoni rasta

Slabi inflatorni pritisci još uvek ostavljaju prostor za smanjenja referentne stope

Posle pet uzastopnih kvartala u zoni pada, „fleš“ procena BDP-a ukazuje na to da se rast vratio na pozitivnu teritoriju u drugom kvartalu 2015. godine, uz povećanje stope od  0,9% na međugodišnjem nivou.

Erste Grupa beleži neto dobit od 487,2 miliona EUR u prvoj polovini 2015. godine

Učešće problematičnih kredita smanjeno na 7,7%, pokazatelj kapitala CET 1 (puna primena Bazela 3) porastao na 11,3%.

“Zabeležili smo dobre rezultate u prvoj polovini godine zahvaljujući stabilnom operativnom rezultatu i nižim troškovima rizika, što je dovelo do primetnog povećanja našeg kapitala, te kapital CET 1 (puna primena Bazela 3) sada dostiže 11,3%. Većina naših osnovnih tržišta CIE beleži znatno bolje rezultate od ostatka Evrope, a sve veći deo rasta je baziran na domaćoj tražnji.

U prvoj polovini 2015. godine uvećani krediti stanovništvu i privredi; neto dobit iznosi 742 miliona dinara

„Prva polovina godine pokazala je dobar trend rasta plasmana i stanovništvu i privredi, što je rezultiralo i značajnim uvećanjem operativne dobiti. Do kraja godine nastavićemo da se fokusiramo na dodatna unapređenja ponude i procesa u skladu sa povratnim informacijama koje dobijamo sa tržišta...“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.

Strategija za tržišta vlasničkih instrumenata u CIE – uticaj grčke krize

Opšte uzev, i na bazi osnovnih podataka, analitičari Erste Grupe smatraju da je rizik od širenja grčke krize mali. Svakako, glavni rizik se tiče eventualnih daljih zbivanja u Grčkoj koja bi mogla da dovedu do proširenja krize na tržišta u periferalnim zemljama regiona i evrozone.

Proglašeni pobednici trećeg Foruma za zelene ideje

Trag fondacija, Fond braće Rokfeler i Erste Banka nagradili su tri najbolje ideje zasnovane na principima održivog razvoja sa po 5.000 dolara

Konjički klub „Aranđelovac“ iz Aranđelovca, Sanja Andrejević iz Beograda i Udruženje za lokalni razvoj Kamenica, iz Niša, dobitnici su ovogodišnjih donacija za inovativne poslovne ideje zasnovane na principima održivog razvoja u okviru nacionalnog Foruma za zelene ideje.

Erste Grupa: Zlato – Tražnja u Kini i Indiji i dalje je u porastu

Proteklih godina špekulativne aktivnosti u sektoru zlata su u značajnoj meri prestale. To se između ostalog uočava i po količini zlata u posedu ETF fondova, koji su 2013. i 2014. doživeli ogromne odlive. Situacija se nedavno promenila kada su zabeleženi prvi novi neto prilivi u prvom kvartalu 2015. godine.

Finansijski i digitalni život mladih – istraživanje Erste Grupe

Mesečni lični budžet mladih u Srbiji 116 evra

Finansijski status predstavlja ključnu odrednicu mogućnosti i utiče na svakodnevno upravljanje novcem i digitalno ponašanje mladih, međutim, pojedine navike ipak su karakteristične za sve mlade bez obzira na novac kojim raspolažu i zemlju iz koje dolaze.

Nikad niže kamatne stope na stambene kredite

Erste Banka je za svoje klijente obezbedila atraktivne kamatne stope za stambene kredite. Krediti se mogu iskoristiti za kupovinu stambenog objekta ili objekta u izgradnji, klasične ili montažne kuće.

Filijala po meri starijih sugrađana

Prva specijalizovana filijala Erste Banke namenjena potrebama penzionera, počela je sa radom u Novom Sadu, u Šumadijskoj ulici broj 3. Način rada filijale je prilagođen potrebama  starijih sugrađana, koji su na samom otvaranju mogli da se druže sa predstavnicima Erste Banke i daju predloge za unapređenje međusobne saradnje. Jedan deo filijale je izdvojen i obogaćen sadržajem za edukaciju predstavnika starije populacije.

Ulaganja u CIE: ubacivanje u sledeću brzinu rasta

Da li je gotova priča o rastu u CIE? Sudeći po opadajućim prilivima SDI tokom prošlih nekoliko godina, moglo bi se tako pomisliti. Ipak, to je nepotpuna slika. Nedavno istraživanje* Erste Grupe utvrdilo je da je oporavak privatnih ulaganja ključan faktor za povratak potencijala rasta u region.

Krediti sa investicionom namenom i fiksna kamata za lizing najpopularnijih brendova

Erste Banka i S-Leasing udruženo nastupaju na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu gde će svim zainteresovanim posetiocima biti predstavljeni atraktivni krediti Erste Banke sa investicionom namenom za podršku voćarima i dugoročnu zaštitu voćnjaka, dok je S-Leasing u saradnji sa partnerima, uvoznicima poljoprivrednih mašina, obezbedio fiksnu kamatnu stopu u iznosu od 4,5%.

Erste Grupa snažno započinje 2015. godinu

„Imali smo snažan početak u 2015. godini i beležimo solidnu neto dobit zahvaljujući kombinaciji pozitivnih događaja: ekonomski oporavak dovodi do povećanja kreditiranja, dok troškovi problematičnih kredita opadaju u skladu sa očekivanjima. U celini, region CIE potvrđuje svoj snažni potencijal tako što daje značajan doprinos od 61,4% operativnom rezultatu Grupe“, objasnio je Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Grupe na predstavljanju finansijskih rezultata za prvi kvartal 2015. godine.

U prvom kvartalu 2015. uvećani krediti stanovništvu, umanjeni privredi; neto dobit iznosi 408 miliona dinara

U odnosu na kraj 2014. godine, stanje kredita plasiranih stanovništvu i mikro klijentima u prvom kvartalu 2015. godine je uvećano za 2% i iznosi 30,1 milijardu dinara. Stanja depozita stanovništva i mikro klijenata se nisu promenila u poređenju sa krajem 2014. godine i ostala na istom nivou u iznosu od 38,9 milijardi dinara.

OTVOREN KONKURS ZA INOVATIVNE PREDUZETNIČKE EKO-IDEJE

Danas je svečano otvoren konkurs nacionalnog Foruma za zelene ideje, koji ove godine po treći put realizuje Trag fondacija u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler (RBF) i Erste Bankom.

Onlajn odobrenja za kreditne kartice, keš kredite i dozvoljeni minus

Klijenti dokumentaciju dostavljaju elektronski, a na svom NetBankingu prate status zahteva

Erste Banka omogućila je svojim klijentima da zahteve i dokumentaciju neophodnu za odobrenje najtraženijih kreditnih proizvoda kao što su kreditne kartice, keš krediti i dozvoljeni minus podnose elektronski.

“Social Impact Award” od ove godine i u Srbiji!

Najveće evropsko takmičenje posvećeno studentima kojim se promoviše društveno preduzetništvo - Social Impact Award, po prvi put ove godine održava se i u Srbiji. Organizator takmičenja je udruženje Razlivalište, uz lokalnu podršku Impact HUB-a Beograd, kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija i Erste Banke, dok je ERSTE Fondacija višegodišnji regionalni partner projekta.

Mreža Erste Banke proširena je sa još dve nove Ekspres ekspoziture

U Obrenovcu i Svilajncu otvorene Ekspres ekspoziture Erste Banke

Obrenovac i Svilajnac dobili su dve nove Ekspres ekspoziture Erste Banke u kojima građani i privrednici mogu da obavljaju najčešće poslove sa Bankom. Građani u ovim ekspoziturama  mogu da obavljaju sve transakcije, podnesu zahtev za otvaranje tekućeg računa, apliciraju za gotovinske kredite, kredite za refinansiranje, dozvoljeni minus, većinu debitnih i sve kreditne kartice, kao i da podižu čekove.

Kroz program donacija Superste 7 miliona dinara za društveno odgovorne projekte i mlade lidere

• Superste podržava preduzetništvo i aktivizam u umetnosti, nauci i drugim oblastima
  • Prva faza godišnjeg ciklusa (Centrifuga) raspisana 4. marta za liderske ideje grupa i organizacija; konkurs za pojedince (Klub Superste) u drugoj polovini godine
  • Ključno mesto programa je interaktivna internet platforma Superste.net

Erste Bank a.d. Novi Sad: U 2014. uvećani krediti stanovništvu i mikro klijentima, minimalno umanjeni privredi; neto dobit 273 miliona dinara

„Jedan od poslovnih prioriteta u prošloj godini je bilo jačanje bilansa banke kroz jednokratno povećanje troškova rezervisanja za određene rizičnije plasmane. Iako je ovaj potez uticao na profitabilnost, omogućio nam je da u 2015. godinu uđemo sa velikom stabilnošću. U pogledu usluge klijentima,  intenzivno smo radili na promociji upotrebe novih tehnologija u bankarstvu, i nastavili pozicioniranje na liderskom mestu u finansiranju projekata obnovljivih izvora energije. Nastavili smo i intenzivno ulaganje u zajednicu“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.

Erste Grupa zaključuje 2014. godinu profitabilnim kvartalom

Godinu 2014. obeležio je ponovni rast kredita, poboljšan kvalitet aktive i jača pozicija kapitala; potvrđena je perspektiva za 2015. godinu

„Na našu neto dobit prošle godine su uticala dva faktora: situacija u pogledu rizika u Rumuniji i devizni krediti u Mađarskoj. U obe zemlje smo ta pitanja rešili“, objasnio je Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Grupe na prezentaciji finansijskih rezultata za 2014. godinu. „Poslovanje u našim ostalim zavisnim bankama odvijalo se vrlo dobro, s obzirom na teško okruženje. Po prvi put od 2011. godine vidimo znatno povećanje kreditiranja za milijardu evra – istovremeno je nastavio da se poboljšava kvalitet kredita. S obzirom na našu snažnu poziciju kapitala i likvidnosti, očekujemo da se taj trend nastavi u 2015. godini“, dodao je Trajhl. „Povratak na profitabilnost u četvrtom kvartalu pokazuje da smo sredinom 2014. godine preduzeli teške ali prave mere“.

Za sve koji do 1. maja otvore račun u Erste Banci, 12 meseci besplatnog održavanja; refinansirajući kredit bez naknade, sa povoljnim kamatnim stopama

Erste Banka je za one koji žele da počnu da koriste njene usluge pripremila povoljne uslove za refinansiranje postojećih dugova u drugim bankama po svim vrstama odobrenih kredita, kreditnih kartica, dozvoljenog prekoračenja i lizing ugovora, i to bez dodatnih izdataka.

50 miliona evra za dugoročno finansiranje privrede i lokalnih samouprava

Evropska investiciona banka (EIB) i Erste Bank a.d. Novi Sad ugovorile su kreditnu liniju u iznosu od 50 miliona evra za dugoročno finansiranje malih i srednjih, srednje kapitalizovanih preduzeća i lokalnih samouprava. Sredstva će u najvećem delu (70 odsto) biti iskorišćena za finansiranje privrede, dok će 30 odsto biti namenjeno lokalnim samoupravama.

Novinaru Ekonometra nagrada za najbolji medijski prilog o preduzetništvu mladih

Na konkursu za najbolji medijski prilog o preduzetništvu mladih u 2014. godini koji su organizovali Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Smart Kolektiv i Erste Banka, glavnu nagradu je dobio novinar Ekonometra Marko Andrejić za tekst „Preduzetništvo mladih u Srbiji: Prepreke i prednosti“.