Superste karavan startovao u Smederevu

  • Program Centrifuga predstavljen u oživljenom prostoru bioskopa „Svetlost“, idejnom projektu prošlogodišnjih učesnika konkursa
  • Projekti se prijavljuju preko interaktivne platforme Superste.net 
  • Prijave za Centrifugu otvorene do 1. aprila 2016. godine

Erste Banka drugu godinu zaredom program Superste.net predstavlja u razgovoru sa lokalnim zajednicima, a Smederevo je prvi u nizu gradova koje će Superste karavan posetiti.  U okviru Superste.net programa novčano će biti podržano 20 projekata, sa ukupnim fondom u iznosu od 7.000.000 dinara. Specijalnom nagradom publike biće nagrađena dva projekta, jedan u prvoj fazi konkursa Centrifuga i drugi u drugoj fazi programa Klub Superste.

Danas je konkurs Centrifuga, simbolično prezentovan u Smederevu, gradu odakle potiče više prošlogodišnjih pobedničkih projekata. Ideja projekta, obnavljanje zapuštenog prostora starog bioskopa sprovedena je u delo – prostor je postao Omladinski kulturni centar „Svetlost”, mesto na kojem mladi mogu da iskažu svoju kreativnost i buduća platforma za formiranje Asocijacije omladinskih udruženja Smedereva, koja će snažnije uticati na donosioce odluka pri kreiranju omladinske politike u gradu.

Učešće u programu Superste je pomoglo da predstavimo projekat i pristupimo idejnom problemu na pravi način. Novčana podrška u iznosu od pola miliona dinara izuzetno znači,  ali je još dragocenije iskustvo i mogućnost koju smo dobili da rešimo postavljeni problem”, izjavio je Dušan Vulić. „Drago nam je što možemo da doprinesemo unapređenju društva u našem gradu i sto imamo šansu da oživimo prostor davno zaboravljenog bioskopa. Značajna podrška ljudi putem javnog glasanja pokazuje da smo prepoznali problem na društvenom nivou”, istakao je Miljan Guberinić. Dušan i Miljan su članovi omladinske organizacije Patos i tvorci projekta Omladinski kulturni centar „Svetlost”.

Program Centrifuga je namenjen mladima od 16 do 35 godina, a cilj konkursa je podsticanje nerealizovanih, samoodrživih i inovativnih ideja usmerenih ka unapređenju zajednice, popularizaciji umetnosti, kulture i obrazovanja. Prijave za Centrifugu su otvorene od 17. februara  do 1. aprila, a zainteresovani sе mogu prijaviti putem platforme www.superste.net.

Podstaknuti sjajnim projektima i veoma jakom konkurencijom ideja u prethodnoj godini, nastavljamo istim tempom sa ciljem da umrežimo i podstaknemo kreativne ljude i probudimo njihov preduzetnički duh da aktivno kreiraju svoju i budućnost društva u kojem žive“, izjavila je Jelena Vasilev koordinatorka programa Superste u Erste Banci.

Program donacija Superste je razvijen i realizuje se u saradnji sa Fondacijom Dokukino.

Program je prilagođen novom vremenu: veliki deo procesa se odvija onlajn, a sve ideje moraju da prikupe podršku zajednice u lokalnim sredinama i na društvenim mrežama. Osim novčane podrške, kreativni mladi lideri dobiće priliku da rade sa stručnjacima iz oblasti biznisa, nauke, umetnosti i obrazovanja, koji će im pomoći da realizuju liderske inicijative koje će menjati naše društvo, što je ujedno i misija Dokukina“, istakla je menadžerka projekta Lana Čubrić iz Fondacije Dokukino.

Detaljnije informacije o konkursima i njihovim fazama nalaze se na portalu Superste.net.