Dobrodošli u novo bankarstvo: Erste Grupa prelazi u Erste Kampus

Dobrodošli u novo bankarstvo: Erste Grupa prelazi u Erste Kampus

25.000 m² otvorene valovite arhitekture u kvartu Belvedere najavljuje novi način pružanja usluga klijentima

4.500 zaposlenih prvi put pod jednim krovom u prostoru bez zidova

Istorijski simbolična lokacija na kojoj se ranije nalazila železnička stanica Südbahnhof čini Erste Kampus vezom srednje i istočne Evrope

Početkom ove godine Erste Grupa započela je prelazak u svoju novu centralu u Erste Kampusu koja se nalazi u okrugu Belvedere, izgrađenom na ranijoj lokaciji železničke stanice Südbahnhof (Južna stanica). „Očigledno je da se bankarstvo mora promeniti i osavremeniti, što je jedan od razloga zbog kojih se selimo iz naših tradicionalnih kancelarija na lokaciju koja pokazuje da smo pristupačni i otvoreni za svakoga. Ovo je više od samo moderne poslovne zgrade i tiče se stvaranja prostora koji pomaže u razvoju potreba naših zaposlenih i zajednice. Ovde ćemo biti u mogućnosti da brže reagujemo, budemo fleksibilniji i usklađeniji s onim što je stvarno potrebno našim klijentima," rekao je Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Grupe.

Na površini od 25.000 m² i bruto korisnom površinom od 165.000 m², Erste Kampus se ističe svojom otvorenom, valovitom arhitekturom koja se nesmetano uklapa u istorijski i prirodni prostorni kontekst grada. Površine u prizemlju otvorene su za javnost, a raznovrsna mesta poput restorana i kafea razlikovaće Kampus od uobičajenih centrala banaka. U Kampusu se takođe nalazi najveća evropska inicijativa za finansijsku edukaciju, Finansijski park, gde će u interaktivnom okruženju sličnom igricama studenti imati priliku da uče o važnosti finansiranja za život i o ulozi koje banke imaju u ekonomiji.

Trenutno se Erste Grupa nalazi na više od 20 različitih lokacija u Beču. Do polovine 2016. godine svi zaposleni će se preseliti u nove prostorije u četiri talasa. Tokom izgradnje nije bilo kašnjenja i probijanja budžeta. Troškovi izgradnje iznosili su oko 300 miliona EUR i ostali su ispod projektovanih. Kampus će smanjiti opšte troškove za oko 20 odsto. Erste Group Immorent AG, kompanija specijalizovana za finansiranje nekretnina i infrastrukture  u Erste Grupi, bio je projektni investitor i građevinski preduzimač. Tokom izgradnje ugovori za narudžbine su potpisani sa oko 1.000 kompanija.

Održivost u Erste Kampusu

Čak i tokom građevinskih radova Erste Banka se stoprocentno oslanjala na zelenu električnu struju. Austrijsko udruženje za održivo upravljanje nekretninama (ÖGNI) nagradilo je Erste Kampus Platinastim certifikatom u decembru 2012. godine.

Zgrada nema barijera i garantuje pristup za osobe s invaliditetom

Aktiviranje betonske osnove za grejanje i hlađenje korišćenjem geotermalnih stubova u kombinaciji s daljinskim grejanjem hlađenjem iz opštine Beč

Duple fasade s inteligentnom spoljašnjom zaštitom od sunca i prozorima koji se mogu otvarati

Smanjenje temperature tokom noći

Savremeno LED osvetljenje

Energetsko ponovno iskorišćenje iz sistema liftova

Erste poslovni kompleks i na Novom Beogradu

Tokom 2015. godine Erste Grupa je na Novom Beogradu, na uglu Bulevara Milutina Milankovića i ulice Antifašističke borbe otpočela izgradnju poslovnog kompleksa Sirius Offices. Kraj izgradnje prve faze planiran je za mart 2017. godine kada će zgrada dobiti i svoje prve korisnike. Vodeća ideja Sirius projekta jeste ekološka održivost, pa će tako prostor biti izgrađen po najvišim ekološkim standardima kako bi pružio idealne radne uslove i optimizovao troškove korisnika. Poslovni kompleks gradiće se u skladu sa BREEAM sertifikacijom i odlikovaće ga najviši ekološki standardi, visoka energetska efikasnost, minimalna potrošnja energije za hlađenje i grejanje, a tokom gradnje biće korišćeni reciklažni materijali.