Nacionalni konkurs za zelene poslovne ideje u Zaječaru

Četvrtu godinu zaredom Trag fondacija, zajedno sa partnerima Fondacijom Rokfeler (RBF) i Erste Bankom organizuju Nacionalni forum za zelene ideje, koji je nakon predstavljanja u Beogradu i Šapcu, juče prezentovan i u Zaječaru. Konkurs je pokrenut sa idejom da prepozna i pruži podršku inovativnim projektima zasnovanim na principima održivog razvoja koji mogu da ostvare značajan društveni, ekološki i ekonomski uticaj u lokalnim zajednicama, uz istovremenu zaštitu životne sredine.

Pojedinci, udruženja i mala preduzeća, kao i preduzetnici mogu se prijaviti na konkurs koji će trajati do 2. maja, a tri ideje sa najvećim potencijalom za unapređenje kvaliteta života društvene zajednice, biće nagrađene sa po 5.000 dolara. Dodatna podrška u vidu konsultacija i mentorstva ima za cilj da omogući da ove ideje postanu konkurentne na tržištu, kao i da budu održive na duži vremenski period.

Prisutnima se u ime organizatora obratila Dragica Reljanović iz Trag fondacije. „Prethodne tri godine, zaživelo je i postalo održivo devet poslovnih ekoloških ideja kojima smo pružili finansijsku i mentorsku podršku. Nagrađene ideje, ne samo što su inspirisale druge pojedince i udruženja da daju svoj doprinos , već su i pomogle lokalnim zajednicama odakle su potekle”, istakla je Dragica.

Ekspert za društveno preduzetništvo i eksterne komunikacije Erste Banke, Vladimir Todorović smatra da bi trebalo veoma ceniti pristup koji imaju preduzetnici koji rade u duhu zelenih ideja, jer oni osim svih aspekata o kojima mora da vodi računa bilo koji biznis, posebnu pažnju obraćaju na društveni i ekološki efekat na zajednicu. Osim finansijskog pružanja podrške mentori pomažu učesnicima kroz savetovanje i davanje stručnih konsultacija.

U ime Udruženja za lokalni razvoj Kamenica iz Niša, Dejan Mitić je predstavio međunarodni ekološki kamp za mlade „Treehouse camp”, koji će kroz ponudu različitih kulturno-sportskih aktivnosti biti otvoren za sve posetioce od 1.maja. Projekat obuhvata oživljavanje turističkih potencijala izletišta Kamenički vis u blizini Niša i pokrenut je zahvaljujući trećoj nagradi na prošlogodišnjem Nacionalnom i prvoj nagradi osvojenoj na regionalnom forumu „Filantropija za zelene ideje“.

Pobednici konkursa biće u prilici i da svoje projekte predstave na regionalnom forumu Filantropija za zelene ideje Fonda braće Rokfeler (RBF) koji će biti održan u Srbiji u julu 2016. godine, a najbolji će dobiti dodatnih 10.000 dolara.

Podnosioci projektnih ideja se na konkurs mogu prijaviti putem Prijavnog formulara, koji se može preuzeti na sajtu www.tragfondacija.org. Popunjen prijavni formular neophodno je poslati do 2. maja 2016. godine do 17 časova, elektronskim putem na adresu: zeleneideje@tragfondacija.org.