U KRALJEVU ODRŽANA MENTORSKA ŠETNJA POVODOM DANA ŽENA

Beograd, 7. mart 2016. – U susret Svetskom danu žena, u subotu 5. marta u okviru programa „Podeli svoje znanje – postani mentorka“ održana je šetnja centralnim ulicama Kraljeva, u partnerstvu sa organizacijom Vital Voices. Osmomartovska Mentorska šetnja, kao deo globalnog pokreta, za cilj ima razvoj liderstva, povezivanje i razmenu iskustava uspešnih žena u različitim oblastima i svake godine se održava u isto vreme širom sveta. Do sada je od 2008. godine učestvovalo više hiljada liderki na svim kontinentima.

Ovom šetnjom svečano je otvorena i javna debata pod nazivom „Od papira do realnosti: ženska prava u Srbiji“ na temu položaja žena sa podsećanjem na ulogu ženskih pokreta u ostvarivanju prava žena. U javnoj diskusiji učestvovale su Marina Blagojević Hughson, naučna savetnica (Institut za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu), Milana Lazić, koordinatorka za ljudsku bezbednost i rodnu ravnopravnost (Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije), kao i Biljana Maletin, nezavisna ekspertkinja.

Tokom debate zaključeno je da zakonodavni okvir za ženska prava i rodno ravnopravno društvo postoje, ali da se još uvek tolerišu diskriminacija, kao i nasilje nad ženama. Debata se završila porukom da svi zajedno udruženim snagama treba da se pobrinu za svoja prava i da se samo na taj način može stvarati bolje društvo koje je u potpunosti ravnopravno, jer to nije borba samo žena, već zajednička borba društva.

„Osmomartovskom Mentorskom šetnjom želimo da skrenemo pažnju na jačanje pozicije i uticaja mladih žena, kako ekonomski, tako i profesionalno. Prvi koraci u profesionalnoj karijeri znaju da budu teški i zbog toga mentorke programa nesebično dele svoja znanja i iskustva kako bi usmerile i motivisale buduće liderke“, izjavila je Dijana Ribać iz službe komunikacija Erste Banke.

Prvu šetnju u Srbiji, u Beogradu, su 2008. godine inicirale Andrea Brbaklić, Marija Nikolić i Ana Firtel Vlajić, koje su učestvovale u programu Global Women Leaders Mentoring Partnership, koji zajednički realizuju magazin Fortune i Stejt Department u saradnji sa NVO Vital Voices. Ove godine održaće se 87 mentorskih šetnji u 59 zemalja.

Projekat usavršavanja za žene „Podeli svoje znanje – Postani mentorka“ partnerski sprovode Evropski pokret u Srbiji u saradnji i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Erste Banke i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Kroz program do sada je prošlo 145 mentorki, a među njima su bile i Mirjana Karanović, Ana Sofrenović, Aja Jung, Nevena Petrušić, Sonja Liht, Sonja Stojanović Gajić, Milena Dragičević Šešić, Tanja Miščević, Gordana Čomić i druge.

Za više informacija na raspolaganju je Svetlana Stefanović, menadžerka projekta, Evropski pokret u Srbiji, svetlana.stefanovic@emins.org.