Superste karavan obišao pet gradova u Srbiji

  • Program obezbeđuje 7.000.000 dinara za projektne ideje koji će dugoročno doprineti zajednici
  • Prijava projekata za Centrifugu preko platforme Superste.net  traju do 15. aprila 2016. godine
  • Program donacija Superste predstavljen je u pet gradova: Smederevo, Niš, Kragujevac, Novi Sad, Sombor

 

Erste Banka, drugu godinu zaredom, u razgovoru sa lokalnim zajednicama predstavlja donatorski program Superste.net. U okviru Superste.net programa novčano i mentorski će biti podržano 20 projekata, a ukupni fond za realizaciju projekata iznosi 7.000.000 dinara. Program je namenjen grupama i pojedincima koji žele da realizuju društveno odgovorne ideje i programe u dve faze – Centrifuga koja je namenjena formalnim i neformalnim grupama, dok je Klub Superste namenjen pojedincima.

Prezentacija konkursa započeta je u Smederevu, gradu odakle potiče više prošlogodišnjih pobedničkih projekata. Jedan od projekata kao što je obnavljanje zapuštenog prostora starog bioskopa sproveden je u delo, i danas je ovaj prostor preuređen u Omladinski kulturni centar „Svetlost”, mesto gde mladi mogu da iskažu svoju kreativnost. Takođe, ovaj kulturni centar predstavlja buduću platformu za formiranje Asocijacije omladinskih udruženja Smedereva, koja će snažnije uticati na donosioce odluka pri kreiranju omladinske politike u gradu.

 „Drago nam je što možemo da doprinesemo unapređenju društva u našem gradu i što je naša inicijativa prepoznata. Podrška koju smo dobili putem javnog glasanja pokazuje da je zajednica spremna da se okupi i da se dobre ideje prepoznaju”, istakao je Miljan Guberinić, koordinator projekta Omladinski kulturni centar „Svetlost”.

Nakon Smedereva Erste Banka je u Nišu nastavila predstavljanje programa, a prošlogodišnji pobednici Centrifuge Milan Petrović, tvorac projekta Vučilo – Dolina magičnih reči i Nina Milenković, inicijatorka ideje OPAžene i osnaŽENE u okviru  Kluba Superste, preneli su svoje utiske.

Ako imate kvalitetan projekat koji može doprineti boljitku društva, aktivirajte se i borite za svoje ideje“, izjavio je Milan Petrović, koordinator projekta Vučilo – Dolina magičnih reči.

Superste karavan je zatim nastavio predstavljanje programa u Kragujevcu i Novom Sadu, odakle dolaze program Putujuće iskrice bontona, i dva pobednika Kluba Superste, Nikola Arežina, sa projektom Čista posla, i Dragan Kovačević, sa projektom Interaktivna gramatika engleskog jezika.

„Zahvaljujući Superste programu uspeli smo da realizujemo svoju ideju o vršnjačkoj edukaciji u vrtićima i osnovnim školama, i na taj način podstaknemo najmlađe da sami razumeju šta je lepo ponašanje“, objasnila je Snežana Golić, koordinatorka projekta Putujuće iskrice bontona.

Grad Sombor je bio poslednja destinacija gde je predstavljen ovogodišnji program donacija Superste.

Superste karavan je, po povratku u Beograd, u Novoj Iskri organizovao razgovor o inicijativama mladih u oblasti kulture, umetnosti i edukacije i izazovima na koje nailaze tokom realizacije. U razgovoru su učestvovali Andrea Brbaklić, izvršna direktorka u Erste Banci, Goran Zarić, zamenik direktorke zadužen za program u Fondaciji Dokukino, Jelena Kajgo, dramaturškinja i umetnička direktorka Bitef dens kompanije, Vojislav Arsić, osnivač i izvršni direktor Centra E8 kao i Zoja Kukić, partnerka u SEE ICT/Startit. Razlika između „to je nemoguće“ i „uspeli smo“ je zajednica i tim koji sa mnogo entuzijazma radi na ideji, saglasni su učesnici debate.

Program donacija Superste je razvijen i realizuje se u saradnji sa Fondacijom Dokukino.