Predstavljen projekat „Opismeni se – promeni se!“

Otvaranje prostora za mlade koji napuštaju vaspitno-popravne domove

Predstavljen projekat „Opismeni se – promeni se!“

Kroz program opismenjavanja, mladi koji napuštaju vaspitno-popravne ustanove u našoj zemlji će dobiti priliku da se na efikasan način ponovo integrišu u društvo

 

Na otvaranju prostora u Beogradu namenjenog mladima koji napuštaju vaspitno-popravne domove, organizacija Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – NEOSTART predstavila je program „Opismeni se – promeni se!“, koji će se u novootvorenom prostoru realizovati sa ciljem da opismenjavanjem ove grupe mladih u Srbiji pomogne njihovu ponovnu integraciju u društvo.  

Kako je iskustvo organizacije u radu sa ovom populacijom pokazalo da većina nekadašnjih štićenika vaspitno-popravnih ustanova ima poteškoća sa funkcionalnom pismenošću, a neretko su i potpuno nepismeni, u NEOSTART-u su želeli da stvore model za njihovo opismenjavanje.

Pismenost je osnov za uspešnu reintegraciju u društvo, a u okviru projekta sa mladima će raditi stručnjaci za opismenjavanje odraslih, psiholozi, kao i vredni volonteri organizacije“, naglasila je Jelena Srnić, predstavnica NEOSTART-a.

Otvaranju prostora i predstavljanju projekta prisustvovali su predstavnici Višeg suda u Beogradu – Odeljenja za maloletnike, Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, Misije OEBS-a u Srbiji, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, predstavnici Erste Banke, Fondacije Dokukino, inicijative DobroČiniTi, kao i organizacije IAN i Inicijative mladih za ljudska prava.

„Opismeni se – promeni se!“ je jedan od deset pobednika konkursa Centrifuga za 2016, koji se sprovodi u sklopu programa Superste, a kojim Erste Banka pruža podršku organizacijama i neformalnim grupama u razvoju lokalnih zajednica. U okviru ovog projekta, uz pomoć psihologa, učitelja, specijalnih pedagoga i andragoga biće razvijen model za podršku mladima kroz njihovo osnovno i funkcionalno opismenjavanje.

NEOSTART je organizacija čije su aktivnosti usmerene na prevenciju kriminala, postpenalnu pomoć, kao i podizanje svesti u društvu o važnosti podrške osobama i njihovim porodicama nakon boravka u ustanovama za izvršavanje krivičnih sankcija.

 

Kontakt:

Jelena Srnić, predsednica Upravnog odbora NEOSTART

office@neostart.org

065 9697 999