imageOtvaranje biogasnog postrojenja elektrane „Bioelektra“

Otvaranje biogasnog postrojenja elektrane „Bioelektra“

Drage koleginice i kolege,

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na svečano puštanje u rad pogona za proizvodnju električne i toplotne energije iz biogasa na bazi biomase elektrane „Bioelektra“ u Botošu kod Zrenjanina. Budite naš gost

u utorak, 4. oktobra 2016. godine u 12 časova,

na adresi Toze Markovića bb, put za Tomaševac, Botoš.

Prisutnima će se tom prilikom obratiti:

1. Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije,
  2. Nj.E. Hendrik (Henk) G.C. van den Dool, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji,
  3. Martine Klavert, predstavnik kompanije Host,
  4. Slavko Carić, predsednik IO Erste Bank a.d. Novi Sad.

Preduzeće „Bioelektra” izgradilo je pogon za proizvodnju električne i toplotne energije iz biogasa na bazi biomase različitog porekla, a investicija koja je u prvoj fazi vredna oko 2,5 miliona evra je prepoznata kao izuzetno značajan poduhvat koji je dobio bespovratnu subvenciju holandske vlade od 688.000 evra. Postrojenje je nedavno dobilo i podršku od 275 hiljada dolara u okviru projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Kao vodeća banka kada je reč o finansiranju projekata koji koriste obnovljive izvore energije, Erste Banka je u izgradnju biogasnog postrojenja kroz projektno finansiranje uložila 1,2 miliona evra.

Primarni proizvod elektrane je električna energija koju će preuzimati EPS, a sekundarni su toplotna energija i visokokvalitetna organska đubriva. Predviđena je da „raste“ u tri faze, sa ukupnom snagom od 1,8 megavata po realizaciji treće faze i očekivanom proizvodnjom od oko 15 miliona kilovat-časova.

Molimo vas da dolazak novinara potvrdite do ponedeljka, 3. oktobra, najkasnije do 14 časova, na e-mail dusan_lopusina@eg.rs ili putem telefona 060 70 71 085. Kontakt osoba je Dušan Lopušina.

Akreditacije za ovaj događaj su obavezne. Organizovani prevoz za predstavnike medija krenuće 4. oktobra tačno u 10.00 časova, sa platoa ispred Skupštine grada Beograda.