imageNagrađeni studenti sa najboljim preduzetničkim idejama

Saopštenje za medije

Beograd, 29. septembar 2016.

 

Nagrađeni studenti sa najboljim preduzetničkim idejama

 

Po drugi put u našoj zemlji dodeljene nagrade najvećeg evropskog takmičenja

za društveno preduzetništvo studenata

 

Na najvećem evropskom takmičenju za društveno preduzetništvo namenjenom studentima „Social Impact Award“, koje je po drugi put ove godine održano u Srbiji, nagrađena su četiri preduzetnička projekta studenata sa državnih i privatnih univerziteta.

Projekti „Prozorište” iz Beograda, „Zeleni krovovi“ iz Novog Sada i „Studenti zajednici” iz Sremskih Karlovaca osvojili su po 1.500 evra početnog kapitala za pokretanje biznisa, odlazak na međunarodnu konferenciju u Beču i mentorsku podršku stručnjaka, dok je projekat „Sa problemima na ti“ nagrađen mentorskom podrškom i posetom konferenciji.

„Nakon velikog ovogodišnjeg interesovanja za Nagradu i aktivnosti sprovedenih u okviru obrazovnog segmenta programa, izuzetno smo zadovoljni. Održali smo 25 radionica u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, u kojim je učestvovalo 250 studenata. Kao rezultat ovog rada, imali smo osam odličnih projekata u finalnoj fazi“, rekao je Miloš Paunović, jedan od osnivača organizacije Razlivalište, koja sprovodi takmičenje.

Nagrađeni tim „Prozorište“, čiji su članovi Kristina Marjanac, Doloris Ašković i Lazar Krstić, predstavio je projekat organizovanja „tim-bilding“ aktivnosti za kompanije sa ciljem promocije kulture i istorije našeg društva, koje će voditi srednjoškolci iz lokalnih zajednica u Srbiji, a koji će za to dobiti posebnu obuku u okviru projekta.

Drugi nagrađeni tim su „Zeleni krovovi“, kog čine Miljan Puletić, Aleksandra Kosanov i Radoslav Doroslavac. Oni su osmislili projekat ozelenjavanja krovova stambenih zgrada, sa ciljem smanjenja potrošnje električne energije stanara i kreiranja oaza za druženje.

Treća ideja koja je dobila nagradu je „Studenti zajednici“ – ekspres restoran sa dostavom hrane za stara lica na teritoriji Sremskih Karlovaca i okoline. Ovaj projekat osmislili su Goran Ostojić, Đorđe Petrović, Vojin Jovičić, Dušan Ubiparip, Jovan Blanuša i Nataša Milenkovski.

Posebnu nagradu dobila je Zorica Mihailović iz Beograda, za projekat „Sa problemima na ti“, usmeren na psihološku podršku mladima sa emocionalnim problemima i karijerno savetovanje mladih.

„Imali smo priliku još jednom da se uverimo da studenti u našoj zemlji imaju odlične ideje. Predstoji nam realizacija tri nagrađena projekta, koja ćemo rado ispratiti i podržati u svakom smislu. Izuzetno smo ponosni što je Srbija već drugu godinu među zemljama koje kroz Social Impact Award promovišu društvenu odgovornost i preduzetništvo među studentima“, naglasio je Sreten Vranić, predstavnik Erste Banke, koja je partner Razlivališta u realizaciji ovog projekta.

O pobednicima takmičenja odlučivao je žiri u sastavu: Branka Novčić (Fakultet organizacionih nauka, BU), Ivana Stančić (Smart Kolektiv), Jelena Milovanović (Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva), Maja Čečen (Fond B92), Nemanja Glavinić (Junior Achievement Serbia), Nikoleta Kosovac (Liceulice), Sanja Mitić (Ekonomski fakultet), Sonja Dakić (Daj Daj), Sreten Vranić (Erste Banka) i Tijana Jovanović-Petrović (Koba Yagi Toys).

Organizator takmičenja je organizacija Razlivalište, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, Coca Cola Hellenic SrbijaErste Bankom Srbija, ERSTE Fondacijom i Impact Hub-om, a uz podršku Smart Kolektiva.

Social Impact Award nagrada je ustanovljena 2009. godine od strane Univerziteta za biznis i ekonomiju iz Beča i Impact HUB-a. Veliki uspeh projekta odražava se u činjenici da je 60 odsto prijavljenih ideja implementirano, dok 35 odsto njih ostvaruje prihode. U 2016. godini, kroz program Social Impact Award u deset zemalja prošlo je 3.800 učesnika i prijavljeno je 460 ideja.

Udruženje Razlivalište je osnovano  2014. godine u Beogradu. Pokrenulo ga je pet mladih entuzijasta koji su uvideli da mnogo ideja i potencijala mladih ljudi u Srbiji ostaje neiskorišćeno i želeli su to da promene. Prvi program koji su pokrenuli je Social Impact Award kojim žele da približe društveno preduzetništvo mladim ljudima i daju im priliku da svoje ideje pretvore u prave biznise koji će rešiti neki društveni problem. Cilj Razlivališta je da mladim ljudima ponudi platforme gde će moći da usavršavaju sebe i svoje ideje, a kasnije te ideje pretvaraju u preduzetničke poduhvate.

 

Kontakt za upite medija:

Social Impact Award, koordinatorka projekta

Ana Janošev, tel. +381 66 00 11 27

e-mail: ana.janosev@razlivaliste.org

Executive Group, PR agencija Erste Banke

Dušan Lopušina, tel. +381 60 70 71 085

e-mail: dusan_lopusina@eg.rs