U Beočinu otvorena solarna elektrana finansirana kreditom Erste Banke

Svečano puštena u rad solarna elektrana u Beočinu instalisane snage 

jedan megavat

 

Kompanija Prima Energy je danas u Tancošu kod Beočina otvorila solarnu elektranu instalisane snage od jednog megavata, finansiranu putem kredita Erste Banke. Površina postrojenja iznosi tri hektara, dok je izlazna snaga jedan megavat. Ukupan iznos kredita  iznosi 1,4 miliona evra, odnosno 70 procenata vrednosti ukupne investicije, a odobren je na period od 12 godina. Kompanija Prima Energy u vlasništvu je privrednog društva Beočin Energy s.r.o. iz Slovačke koje je osnovano od strane slovačkih investitora koji imaju veliko iskustvo u izgradnji solarnih elektrana.

 

„Posebnu pažnju obraćamo na projekte obnovljivih izvora energije, koji i pored svoje kompleksnosti predstavljaju ulaganje u budućnost i očuvanje životne sredine. Kao finansijeri posedujemo iskustvo u ovoj oblasti sa preko 46 miliona evra uloženih u zelene projekte“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke. „Posebno nas raduje činjenica da je projekat realizovala kompanija iz Slovačke, koja i sama ima dobru iskorišćenost solarne energije, pa i tu vidimo mogućnost primene dobre prakse u Srbiji“, dodao je Carić.

Zadovoljni smo saradnjom sa Erste bankom koja je imala profesionalni pristup u realizaciji ovog projekta koji predstavlja nešto novo u Srbiji. Zaposleni u Direkciji za specijalna finansiranja Erste banke pokazali su iskustvo i entuzijazam u realizaciji projekta što se videlo iz međusobne saradnje, kojuplaniramo da proširimo i u budućnosti“,  izjavio je Dragan Relić, zamenik direktora kompanije Prima Energy.

 

Erste Banka je do sada finansirala raznovrsne projekate koji koriste obnovljive izvore energije. Reč je o 17 mini hidroelektrana, dva biogasna postrojenja, solarnim elektranama, vertoparku, postrojenjima za proizvodnju peleta, kao i drugim projektima. Od pomenutih 17 mini hidroelektrana, tokom prethodnog perioda već je deset počelo da proizvodi električnu energiju.