Kamatna stopa na nedozvoljeno prekoračenje u Erste Banci iznosi 17,5% na godišnjem nivou

Povodom izveštaja objavljenog na sajtu Narodne banke Srbije koji su preuzeli brojni mediji, u kojem se navodi da je u januaru 2014. ponderisana kamatna stopa na nedozvoljeno prekoračenje u Erste Banci iznosila 81,56% na godišnjem nivou, Erste Banka saopštava i precizira da kamatna stopa na nedozvoljeno prekoračenje po tekućim računima građana u Erste Banci od 21. januara 2014. iznosi RKS NBS + 8% na godišnjem nivou, što uzimajući u obzir trenutnu vrednost referentne kamatne stope Narodne banke Srbije od 9,5% iznosi ukupno 17,5% na godišnjem nivou.

Prethodno, kamatna stopa na nedozvoljeno prekoračenje u Erste Banci je iznosila 4% mesečno odnosno 61,15% na godišnjem nivou.

Narodna banka Srbije je u svom izveštaju koristila ponderisane kamatne stope te je u skladu s tim obračunata visina od 81,56%. Odgovarajuća ponderisana kamatna stopa za aktuelnu stopu od 17,5% iznosi 18,97%.

Molimo medije da imaju u vidu ove podatke i da ih unesu u postojeće i buduće izveštaje o ovoj temi, kako bi čitaoci, gledaoci i slušaoci imali potpunu informaciju o visini kamatne stope na nedozvoljeni minus u Erste Banci.