Saopštenja iz 2014. godine

Istraživački tim Erste Grupe: Horoskop za 2015. godinu

 

U uslovima nove geopolitičke nestabilnosti, finansijska tržišta su dokazala otpornost regiona CIE, jer je neposredan uticaj sankcija koje je Rusija nametnula CIE blizu nuli. Region CIE trebalo bi da bude u stanju da od 3 do 6 meseci izdrži obustavu isporuke prirodnog gasa preko Ukrajine. Opadanje tražnje u Ukrajini i Rusiji umanjilo je rast izvoza za oko 1 procentni poen, ali nije imalo vidljivog uticaja na dinamiku rasta u regionu CIE, koji profitira od početka pokretanja domaće tražnje.


Skype: ErsteBankSerbia da li se čujemo?

Erste Banka je prva banka na tržištu Srbije koja je u svoj kontakt centar integrisala i pozive preko Skype-a. Na ovaj način će i klijenti iz inostranstva moći putem Skype-a besplatno da pozivaju korisnički centar, kako bi dobili informacije o proizvodima i uslugama, zakazali sastanak sa savetnikom ili rešili neki problem.


25 godina posle komunizma – da li region centralne i istočne Evrope može ponovo da se vrati u zonu rasta?

Pošto su ostavile komunizam iza sebe, zemlje CIE (centralne i istočne Evrope) su prošle kroz tranziciju koja je iz temelja transformisala njihove ekonomije. Skok u pogledu nivoa bogatstva i životnog standarda bio je ogroman, pri čemu je prosečan BDP po glavi stanovnika skočio na 65% sa 49% pre dvadeset pet godina.


Erste Bank a.d. Novi Sad: U prvih devet meseci 2014. uvećani krediti stanovništvu, umanjeni privredi; neto dobit 411 miliona dinara

Ove godine, poslovanje Erste Banke karakteriše lansiranje brojnih novih proizvoda i usluga, čiji je cilj ispunjavanje potreba korisnika koje se stalno menjaju. U radu sa stanovništvom to je posebno izraženo u oblastima elektronskog i mobilnog bankarstva, dok je ponuda pravnim licima unapređena pre svega u oblastima faktoringa i transakcionog bankarstva.


Operativna i neto dobit u skladu sa prognozama; solidna kapitalna baza; rast kredita u sprezi sa ogromnim smanjenjem loših kredita

Naši rezultati za prvih devet meseci 2014. godine su u skladu sa našim pretpostavkama od letos," prokomentarisao je Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Group Bank AG, na temu rezultata za prva tri kvartala 2014. godine. „Bez problema smo prošli analizu kvaliteta aktive (AQR) i stres test koje su sprovele ECB odnosno EBA, uprkos strožijim pretpostavkama koje su upotrebile za neka od naših ključnih tržišta u CIE, pogotovo za Češku Republiku i Hrvatsku, u poređenju sa južnom i zapadnom Evropom. 


Erste Grupa bez problema prošla analizu kvaliteta aktive (AQR) koju je sprovela ECB i stres test EBA

Erste Group je bez problema prošla analizu kvaliteta aktive (AQR) i s tim povezani stres test koje su sprovele Evropska centralna banka (ECB), odnosno Evropska uprava za bankarstvo (EBA), čime je potvrdila status jedne od najbolje kapitalizovanih velikih austrijskih banaka.


Štedni barometar Erste Grupe: Koliko novca preostaje da se nahrani kasica prasica?

Niske kamatne stope na klasične štedne proizvode nisu sprečile ljude u zemljama CIE da ostavljaju novac za crne dane. Više od dve trećine njih kaže da je važno štedeti, pokazuju danas objavljeni rezultati Štednog barometra Erste Grupe za 2014. godinu.


Onlajn kreiranje računa u Erste Banci

Omogućen onlajn proces kreiranja svih namenskih računa privatnih lica: standardnog, premium, omladinskog i deviznog

  • Izbor računa i vezanih proizvoda, unos podataka, kao i uvid u dokumentaciju, obavljaju se onlajn sa bilo kog računara ili mobilnog pametnog uređaja
  • Proces se završava potpisivanjem u filijali, što je zakonski „oflajn minimum“
  • Za sve koji do 31.12. otvore standardni račun onlajn, račun, elektronsko bankarstvo i SMS servis 2 godine bez mesečne naknade

 


Istraživanje o štednji: Raste svest mladih o tome da je važno štedeti

Tokom septembra za potrebe Erste Grupe je realizovano istraživanje* o navikama, stavovima, motivima i brigama građana Srbije u pogledu štednje. Prema istraživanju, prosečan mesečni iznos koji štediše izdvajaju iznosi 4.200 dinara. Ovakav podatak predstavlja minimalni rast u odnosu na prošlu godinu kada su štediše tvrdile da mesečno odvajaju 4.185 dinara, dok se zadovoljstvo tim iznosom umereno povećalo, ali je 62 odsto njih i dalje prilično nezadovoljno.


Besplatan kurs preduzetništva za mlade

U okviru programa „Biznis mladih Srbije“ koji podrazumeva sveobuhvatnu podršku preduzetništvu mladih, otvoren je poziv na besplatan onlajn kurs o preduzetništvu i razvoju biznis ideja. Na kurs mogu da se prijave svi zainteresovani sa teritorije Republike Srbije uzrasta od 18 do 35 godina. „Biznis mladih Srbije“ sprovodi Smart kolektiv u partnerstvu sa Erste Bankom i Centrom za neformalno obrazovanje i celoživotno učenje, uz podršku Uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada.


Državne obveznice CIE ove godine među najboljim investicijama u Evropi 

Visoki prinosi i niska kolebljivost povećavaju njihovu privlačnost za investitore. Tržište državnih obveznica CIE je postalo značajnije u proteklih nekoliko godina jer se popravio relativan rejting tih država u odnosu na evrozonu (nekoliko zemalja CIE je dobilo bolje rejtinge, dok su se rejtinzi mnogih zemalja evrozone pogoršali) i jer su se smanjili spredovi na CDS kreditne svopove.


U Beočinu otvorena solarna elektrana finansirana kreditom Erste Banke

Svečano puštena u rad solarna elektrana u Beočinu instalisane snage jedan megavat

Kompanija Prima Energy je danas u Tancošu kod Beočina otvorila solarnu elektranu instalisane snage od jednog megavata, finansiranu putem kredita Erste Banke. Površina postrojenja iznosi tri hektara, dok je izlazna snaga jedan megavat. Ukupan iznos kredita  iznosi 1,4 miliona evra, odnosno 70 procenata vrednosti ukupne investicije, a odobren je na period od 12 godina.


Istraživanje Erste Grupe: Razvoj digitalnih tehnologija menja pristup banaka prema klijentima

Erste Grupa je sprovela istraživanje u vezi sa korišćenjem bankarskih usluga i proizvoda, koje obuhvata najčešće korišćene prodajne kanale, učestalost korišćenja Internet bankarstva i onlajn kupovine, kao i drugih navika korisnika u Srbiji i još pet zemalja centralno-istočne Evrope.


Zelene ideje iz Srbije i ove godine najbolje u regionu

Na regionalnom forumu Filantropija za zelene ideje održanom od 24. do 27. jula u Albaniji, proglašene su tri najbolje ideje, a svaki od pobedničkih timova nagrađen je sa po 10.000 dolara za njihovu realizaciju. Regionalni forum je organizovao Fond braće Rokfeler, u partnerstvu sa pet lokalnih fondacija iz regiona: Trag fondacija (Srbija), Partneri Albanija (Albanija), Centar za institucionalni razvoj (Makedonija), Forum građanskih inicijativa (Kosovo) i Fond za aktivno građanstvo (Crna Gora).


Erste Banka.d. Novi Sad: U prvoj polovini 2014. uvećani krediti stanovništvu, umanjeni privredi; neto dobit 355 miliona dinara

„U poslovanju Erste Banke sa stanovništvom 2014. godinu će okarakterisati brojna unapređenja u proizvodima, od kojih su mnoga jedinstvena na tržištu, a deo je klijentima već dostupan. Očekujemo da će takav pristup učvrstiti partnerstvo s postojećim klijentima i privući i druge da postanu naši klijenti. U poslovanju s privredom, verujemo da će u budućnosti privredni ambijent pogodovati intenziviranju kreditnih aktivnosti, a  osim standardnih tekućih i razvojnih potreba klijenata, i dalje ćemo posebnu pažnju i podršku pružati projektima koji podrazumevaju korišćenje obnovljivih izvora energije“,  izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora ErsteBanka.d. Novi Sad.


Erste Grupa: Uprkos neto gubitku od -929,7 miliona EUR u prvoj polovini 2014. godine, CET 1 racio porastao; poboljšan kvalitet aktive

„Naši rezultati delimično odražavaju mere koje smo najavili 3. jula. U datom okviru, razvoj kvaliteta našeg kreditnog portfolija je zadovoljavajući. Pokazuje kontinuiranu tendenciju poboljšanja. Što se tiče stres testa, naročito je izražen pozitivni razvoj odnosa osnovnog kapitala: uprkos gubitku porastao je na 11,7%, uzimajući u obzir i direktne i indirektne troškove po Bazelu III“


Pet novih faktoring proizvoda Erste Banke za poboljšanje likvidnosti tržišta

Fleksibilnim pristupom i strukturom transakcije prema potrebi klijenta faktoring utiče na poboljšanje likvidnosti celokupnog tržišta. U slučaju postojanja bonitetnog dužnika faktoring daje nove mogućnosti start-up preduzećima, preduzećima koja imaju sezonske poslove ili su pak neprihvatljivog kreditnog  rejtinga.


Ko je novi finansijski savetnik klijenata Erste Banke?

 

Finansijski savetnik je besplatna funkcionalnost koja omogućava naprednu kontrolu i planiranje prihoda i troškova na jednostavan način. Erste Banka je svojim klijentima ponudila novu, besplatnu funkcionalnost, u okviru već postojeće usluge NetBankinga.


Potpisan prvi ugovor o finansiranju izgradnje vetroparka u Srbiji

 

Erste Bank a.d. Novi Sad i Vetropark Kula a.d., čiji je osnivač italijansko-srpska kompanija MK Fintel Wind, potpisale su ugovor o finansiranju izgradnje vetroparka u okolini Kule. U pitanju je kredit ukupnog iznosa 11,7 miliona EUR, od čega je 9,65 miliona sa rokom otplate 12 godina, a ostatak  je namenjen finansiranju PDV-a.


Proglašeni pobednici konkursa Nacionalnog foruma za „Zelene ideje“

Nikola Grujičić iz Valjeva, Vladan Pantović iz Knića i Poljoprivredno gazdinstvo Čović Stevana iz Subotice dobitnici su ovogodišnjih donacija za inovativne poslovne ideje zasnovane na principima održivog razvoja u okviru Nacionalnog foruma za „Zelene ideje“.


Poslovna mreža Erste Banke u junu proširena sa tri Ekspres ekspoziture

Kako bi klijenti imali više lokacija na kojima mogu da obavljaju najčešće poslove sa Erste Bankom, mreža banke je tokom juna proširena sa tri nove poslovne jedinice. Reč je o Ekspres ekspoziturama, u kojima će klijenti moći da podnesu zahtev za otvaranje tekućih računa, obavljaju sve transakcije, apliciraju za gotovinske kredite, kredite za refinansiranje, dozvoljeni minus, većinu debitnih i sve kreditne kartice i podižu čekove.


Nagrađeni mladi i talentovani članovi Kluba SUPERSTE

Erste Banka već sedam godina zaredom nagrađuje izuzetne mlade ljude koji pomeraju granice u različitim oblastima. Izuzetna je čast i zadovoljstvo nagraditi njihova postignuća i podstaći ih da u budućnosti nastave da koračaju putem uspeha. Klub SUPERSTE je bogatiji za još jednu generaciju izvanrednih talenata na šta smo veoma ponosni“, istakla je Sonja Konakov Svirčev, portparol Kluba SUPERSTE.


Erste Banka je definisala program olakšica u otplati kredita za klijente banke iz područja ugroženih poplavama i klijente koji su zaposleni kod poslodavca koji je zbog nedavnih elementarnih nepogoda obustavio proizvodnju ili poslovnu aktivnost.


Informacije u vezi sa situacijom izazvanom poplavama

 

Sve uplate fizičkih lica na račune za pomoć Vlade Srbije, Crvenog krsta Srbije i Fonda B92 u Erste Banci se realizuju bez naplaćivanja naknade. Ovo se odnosi i na uplate u filijalama i preko servisa elektronskog i mobilnog bankarstva.


U prvom kvartalu 2014. uvećani krediti stanovništvu, umanjeni privredi; neto dobit 132 miliona dinara

 

U odnosu na kraj 2013. godine, krediti plasirani stanovništvu i mikro klijentima na kraju prvog kvartala 2014. godine su uvećani za 1,1% i iznose 26,8 milijardi dinara. Depoziti stanovništva i mikro klijenata su uvećani za 2,6% u odnosu na kraj 2013. godine i iznose 33 milijardi dinara.


Slika Srbije u očima mladih
Rezultati istraživanja Kluba SUPERSTE Erste Banke o stavovima mladih talenata

 

U okviru istraživanja Kluba SUPERSTE* čak 56 odsto mladih kandidata odgovorilo je da vidi Srbiju u Evropskoj Uniji do 2020. godine. Svaki osmi kandidat rekao je da Srbiju za deset godina vidi na dobrom putu ka prosperitetu, sa delimično sprovedenim reformama ali i dalje u problemima.


Nagrada Technobank 2014 Erste Banci za „Slikaj i plati“

 

Ponosni smo što smo klijentima omogućili ovakvu revoluciju u načinu plaćanja“, izjavila je povodom nagrade Aleksandra Ognjanović, direktorka Direkcije za razvoj poslova sa stanovništvom. „Iako su korisnici na Google Play Erste mBanking ocenili prosečnom ocenom od 4,61, što je veoma visoko za jednu finansijsku aplikaciju, mi planiramo da je i dalje unapređujemo“, dodala je Ognjanović.


Otvoren konkurs za inovativne Eko-projekte "Zelene ideje"

 

Konkurs „Zelene ideje“, koji nagrađuje najbolje inovativne preduzetničke eko-projekte, otvoren je drugu godinu zaredom. Svaka inovativna ideja koja je zasnovana na principima održivog razvoja imaće priliku da dobije podršku u vidu donacije Fonda braće Rokfeler, Trag fondacije i Erste Banke, a ove godine nagrade će obezbediti i novi partner na projektu - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC).


Mladi talenti na Erste Bank radionici

Domaćini današnje radionice, čiji je cilj da mlade talente upozna sa radom, organizacijom i poslovnim procesima u preduzeću Erste Bank bili su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik izvršnog odbora Erste Bank Slavko Carić.


Erste Grupa u 2013. godini beleži neto dobit od 61,0 milion EUR i popravlja pokazatelje kapitala

 

„U 2013. godini, ekonomski razvoj centralne i istočne Evrope premašio je očekivanja mnogih skeptika. Mada je to imalo pozitivan uticaj na troškove rizika Erste Grupe, posebno u Rumuniji, nije dovelo do primetnog oporavka tražnje za kreditima“, rekao je Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Group Bank AG, prilikom predstavljanja preliminarnih rezultata za finansijsku 2013. godinu. „Neto dobit od 61 miliona EUR treba posmatrati u uslovima znatnog povećanja poreza na dobit u odnosu na prethodnu godinu, kao i negativnih vanrednih uticaja – poreza na bankarske usluge i transakcije u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj, smanjenja vrednosti gudvila i troškova izlaska iz Ukrajine koji ukupno iznose skoro 770 miliona EUR“, nastavio je Trajhl. „Posle uspešne dokapitalizacije, mi smo u 2013. godini bili prva austrijska banka koja je otplatila celokupan participativni kapital koji su joj obezbedili austrijska vlada i privatni investitori i godinu smo zaključili sa solidnom rezervom kapitala. Stoga ćemo godišnjoj skupštini akcionara predložiti isplatu dividende od 0,2 EUR po akciji“, zaključio je Trajhl.


Rezultati poslovanja Erste Bank a.d. Novi Sad u 2013.godini

„Prethodna godina je za Erste Banku bila još jedna u nizu uspešnih, jer smo tokom nje uspeli da povećamo i proširimo podršku klijentima u različitim segmentima i ostvarimo odlične poslovne rezultate uprkos svim ekonomskim izazovima s kojima se suočavamo“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.


Kamatna stopa na nedozvoljeno prekoračenje u Erste Banci iznosi 17,5% na godišnjem nivou

Povodom izveštaja objavljenog na sajtu Narodne banke Srbije koji su preuzeli brojni mediji, u kojem se navodi da je u januaru 2014. ponderisana kamatna stopa na nedozvoljeno prekoračenje u Erste Banci iznosila 81,56% na godišnjem nivou, Erste Banka saopštava i precizira da kamatna stopa na nedozvoljeno prekoračenje po tekućim računima građana u Erste Banci od 21. januara 2014. iznosi RKS NBS + 8% na godišnjem nivou, što uzimajući u obzir trenutnu vrednost referentne kamatne stope Narodne banke Srbije od 9,5% iznosi ukupno 17,5% na godišnjem nivou.


Klub SUPERSTE u potrazi za mladim talentima

Erste Banka je sedmu godinu zaredom u potrazi za talentovanim mladim ljudima koje nagrađuje u okviru Kluba SUPERSTE. Za 17 ovogodišnjih pobednika, odvojen je nagradni fond od 1,5 miliona dinara. Ove godine, konkurs je za sve zainteresovane otvoren do 2. marta do ponoći.


Perspektiva CIE za 2014. godinu 

Povećanje rasta BDP-a podržano porastom investicija i smanjenjem fiskalnih deficita. Očekuje se da se rast BDP-a poveća na 2,2% (sa 0,9% procenjenih za 2013. godinu), dvostruko više od stope koja se očekuje za evrozonu.