Dodeljene donacije na konkursu Centrifuga 2013

Erste Banka podržala osam udruženja građana i neformalnih grupa ukupnim iznosom

od 2.407.000 dinara

Erste Bank a.d. Novi Sad i Trag fondacija (bivši Balkanski fond za lokalne inicijative - BCIF) dodelili su sedmi put nagrade organizacijama sa najboljim projektima i idejama na temu kulturne decentralizacije. Ove godine, pored sedam projekata iz različitih krajeva Srbije koji su podržani kroz konkurs „Centrifuga“,po prvi put je nagrađen i  jedan projekat u okviru „Centrifuge+“, čiji je cilj da podrži organizacije koje kroz umrežavanje na lokalu realizuju projekte usmerene ka većoj upotrebi javnih prostora.

Na događaju „Umrežavanje kroz Centrifugu“ pre predstavljanja pobedničkih projekata, dosadašnjim učesnicima i dobitnicima obratila se Andrea Brbaklić, izvršna direktorka u Erste Banci: „Ovakve inicijative su vrlo važne, jer su tu da nas kao društvo prodrmaju, izvedu iz letargije i pokrenu promene“. Tanja Bjelanović, programska direktorka Trag fondacije, rekla je da novo ime organizacije koju predstavlja upravo simboliše vrednosti „Centrifuge“, povezujući mlade ljude koji svojim inicijativama ostavljaju dugoročan trag u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze. Prisutnima se obratio i Dimitrije Tadić izMinistarstva kulture i informisanja: „Vrednost Centrifuge nije samo u novčanim donacijama, čiji su iznosi vrlo značajni i u visini su onih koje Ministarstvo dodeljuje profesionalcima u kulturi i savremenoj umetnosti, već i u upoznavanju i umrežavanju svih dosadašnjih i ovogodišnjih pobednika, koji su spremni da menjaju svoje lokalne sredine na bolje“.

Kulturna mreža Dunav iz Novih Banovaca, nagrađena je sa 341.000 dinara za projekat pod nazivom „Uparkiraj se!“. Aktivnosti na projektu podrazumevaju inicijativu za uređenje parka u naselju Banovci Dunav kako bi stvorili uslove za bolji kvalitet života građana. Projekat podrazumeva i unapređenje kulturnog života kroz organizaciju umetničkih i kreativnih radionica i izložbi, uz učešće mladih iz naselja i lokalno umrežavanje sa drugim organizacijama.

Udruženje građana „Vido“ iz Kragujevca nagrađeno je sa 200.000 dinara za projekat pod nazivom „Stend ap KG Fest“. Na festivalu stend ap komedije pored poznatih komičara, učestvovaće i svi mladi koji smatraju da imaju talenta u ovoj formi umetničkog izražavanja.

Neformalna „Grupa mladih umetnika“ iz Šapca iskoristiće 150.000 dinara za projekat pod nazivom „Otvorena galerija HD“. Ova grupa će pozvati sve mlade umetnike iz Šapca da im se pridruže u izlaganju umetničkih dela u javnom prostoru grada uz otvoreno glasanje za najbolji rad putem društvenih mreža.

Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize i plegije iz Užica dobilo je 250.000 dinara za projekat pod nazivom „Sve boje sreće“. Mladi članovi udruženja će u saradnji sa đacima Srednje umetničke škole iz Užica održati likovne radionice i zajedno kreirati izgled murala, koji će nakon toga nacrtati na fasadi zgrade udruženja.

Neformalna grupa mladih „Hcolibri“ iz Požege realizovaće projekat „Rockonstrukcija“, koji podrazumeva snimanje dokumentarnog filma o istoriji roka u Požegi. Projekat obuhvata i prateće sadržaje u vidu koncerata, izrade elektronskog i štampanog fanzina, za šta im je obezbeđeno 322.000 dinara.

Neformalna grupa „C6H6 Kids“ iz Pančeva ostvariće projekat pod nazivom „Garden of youth“. Erste Banka je za ovaj projekat donirala 300.000 dinara, a grupa će okupiti mlade volontere organizacija iz Pančeva i izabrati teme za murale koje će zatim zajedno crtati u Pančevu, uz radionice, izložbe i druge ulične manifestacije, sa ciljem podsticanja omladinskog aktivizma.

Asocijacija mladih iz Kruševca za projekat „Cool tura na Bagdali“, dobila je donaciju u iznosu od 387.000 dinara. Asocijacija će oživeti zanemareni javni prostor „Bagdale“ putem filmskih i likovnih programa i koncerata u tom delu  Kruševca, uz ulepšavanje lokacija na ovom prostoru.

U okviru „Centrifuge+“, podražan je Studio 5 iz Sombora, iznosom od 457.000 dinara, za projekat pod nazivom „Sokak art“. Ovo udruženje će uz podršku nekoliko grupa mladih, u slabo korišćenom javnom prostoru Sombora, da pokrene neformalni kulturni centar u gradu uz oslikavanje prostora i razne sadržaje iz umetnosti i kulture.

O projektu „Centrifuga“: Centrifuga je projekat kulturne decentralizacije kojim Erste Banka, zajedno sa Trag fondacijom, već sedam godina podržava kulturne i društveno angažovane sadržaje u lokalnim sredinama van Beograda, Novog Sada i Niša. Kroz Centrifugu je do sada podržano 42 projekta iz 25 gradova Srbije, sa ulaganjima koja premašuju 200.000 evra.