Tri najbolje „Zelene ideje“ nagrađene sa po 8.000 dolara

BCIF, Fond braće Rokfeler i Erste Banka nagradili su tri najbolje preduzetničke ideje zasnovane na principima održivog razvoja; pobednici predstavljaju Srbiju na Regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler gde mogu osvojiti 10.000 dolara

U utorak, 28. maja, održano je finalno predstavljanje i ceremonija dodele donacija za inovativne poslovne ideje zasnovane na principima održivog razvoja u okviru Nacionalnog foruma za „Zelene ideje“. Hostel Republik (Užice), Zoran Simović (Raška) i Solar Ice d.o.o. (Subotica) nagrađeni su od strane Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF), Fonda braće Rokfeler (RBF) i Erste Banke.

Na celodnevnom događaju u KC Gradu, devet finalista je predstavilo svoje ideje žiriju, a tri pobedničke nagrađene su sa po 8.000 dolara za realizaciju projekata. Ova tri projekta će se predstaviti i na Regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler, na kome će učestvovati države zapadnog Balkana, gde mogu da osvoje dodatnih 10.000 dolara. Šansu za to takmičenje dobiće ideja eko hostela u Užicu, enegretski efikasnog objekta sa enterijerom od recikliranih materijala koji prati temu Užičke republike, zatim solarne sušare, porodičnog biznisa iz Raške koji će biti zasnovan na korišćenju obnovljivih izvora eneregije i lekovitog bilja koje će uzgajati na sopstvenom imanju, i ekološkom vozilu na solarnu energiju koje ne emituje štetne produkte ni zračenja, a koristiće za pokretnu prodaju sladoleda i kafe na Gradskom trgu i šetalištima u Subotici.

Nastojimo da podržimo što veći broj projekata koji doprinose unapređenju lokalne zajednice a posebno one koji za rezulat imaju ekonomsko osnaživanje i razvoj preduzetništva. Nadamo se da će pobednici svoje nagrađene ideje da razviju u održiv mali biznis“, izjavila je Andrea Brbaklić, izvršna direktorka u Erste Banci.

Raduje nas da vidimo entuzijazam i sveže, inovativne ideje građana koje se oslanjaju na lokalne resurse. Verujemo da će podrška koju smo dali omogućiti nagrađenima da razviju održive biznise, ali i da će podstaći druge da budu preduzimljivi i smeli.“, izjavila je Tanja Bjelanović, programska direktorka BCIF-a.

Najbolje ideje odabrao je četvoročlani žiri koji čine Haki Abazi, direktor Western Balkans programa u RBF, Vojislav Stokić, direktor u Direkciji za mala preduzeća i preduzetnike u Erste Banci, Miloš Milosavljević, osnivač i direktor kompanije Strawberry energy i Biljana Stepanović, generalna direktorka Business Info Group-e.

Na prezentacijama su predstavljene još i ideje o proizvodnji posteljine od domaćeg pamuka, izgradnji turističkih pasivnih objekata od prirodnih materijala, reciklaži bicikala i izgradnji objekta za uzgajanje organskih proizvoda zasnovanog na sistemu vetrenjača ili solarnoj energiji. Ukupno je pristiglo 108 prijava, od toga je 68 ideja ispunilo osnovne kriterijume, a 31 ideja je ušla u drugi krug konkursa.

Nacionalni forum za „Zelene ideje“ partnerski su pokrenuli Balkanski fond za lokalne inicijative, Fond braće Rokfeler i Erste Banka, sa ciljem da podstaknu i nagrade pojedince, udruženja i mala preduzeća da razviju inovativne preduzetničke projekte koji su zasnovani na principima održivog razvoja.

Više informacija nalazi se na sajtu BCIF-a www.bcif.org i portalu Superste www.superste.net.