Mladi talenti ipak žele da ostanu u Srbiji

 U okviru Kluba SUPERSTE Erste Banke omladina u Srbiji iznela svoje stavove o društvenim pitanjima 

 

  • Razvoj društva u Srbiji ocenjen prosečnom ocenom 5,03
  • 89,5% anketiranih misli da u Srbiji ne postoji jasno definisan sistem vrednosti, dok 96,5% nije zadovoljno postojećim sistemom
  • 64% mladih želi da ode u inostranstvo, ali i da se posle nekog vremena vrati u Srbiju

 

Velika većina, čak 89,5% ambicioznih kandidata Kluba SUPERSTE smatra da u našoj zemlji trenutno ne postoji jasno definisan sistem vrednosti, dok 96,5% nije zadovoljno postojećim sistemom. Anketirani su se jednoglasno složili da je Srbiji potrebna jasnija vizija i strategija razvoja društva. Iz navedenog se može zaključiti da mladi talenti u Srbiji nisu zadovoljni trenutnim stanjem društva, ali bez obzira na tu činjenicu čak 97% ispitanika dugoročno želi da živi u svojoj zemlji, pokazalo je istraživanje* Kluba SUPERSTE Erste Banke.  

Zadovoljstvo mladih razvojem društva u kojem žive je ocenjeno niskom, prosečnom ocenom 5,03 na skali od 1 do 10, dok su dominirale niske ocene koje jasno ukazuju na nezadovoljstvo.

Ispitanici su veoma podeljeno odgovorili na pitanje da li je moguće biti uspešan u Srbiji bez članstva u nekoj političkoj partiji. Tačnije, 49,5% je reklo da je to moguće, dok 46,6% smatra da je uglavnom potrebno biti politički aktivan. Samo 3,9% je bilo sigurno da nije moguće biti uspešan bez članstva u nekoj od partija. O tome da se mladi talenti uglavnom oslanjaju na svoje kapacitete i veštine govori i činjenica da 87,8% ispitanika smatra da treba ulagati u lično obrazovanje i usavršavanje.

Samo jedna četvrtina ispitanika je izjavila da se mladi u Srbiji u medijima predstavljaju u pozitivnom svetlu.

Na pitanje u kom roku vide Srbiju kao člana Evropske unije, 44% ispitanika smatra da je to moguće za 10 godina, dok 27,4% vidi našu zemlju u EU već za 5 godina. Ukupno 18,2% veruje da se to neće desiti u narednih 10 godina, a malo više od deset odsto anketiranih kandidata misli da Srbija nikada neće postati članica unije.

Dve trećine ispitanika se izjasnilo da bi se društveno angažovalo kroz pojedinačne projekte i inicijative, koje su uglavnom na lokalnom nivou, dok bi se više od polovine njih društveno aktiviralo u okviru nevladinog sektora. Podaci dokazuju da su mladi u Srbiji svesni važnosti društvenog angažovanja i doprinosu razvoja okruženja u kojem žive, a istovremeno i značaju ličnog razvoja u humane i svestrane ličnosti. 

Značajno je pomenuti da 64% ispitanika, prema anketi „želi da ode u inostranstvo, ali i da se posle nekog vremena vrati". Međutim još interesantnije je da čak 33% mladih smatra da nigde nije kao kod kuće, i žele da ostanu u zemlji i bore se za bolju budućnost, a samo 3% njih se izjasnilo sledećom izjavom: „čim mi se ukaže prilika, odlazim iz Srbije zauvek“.

 

* Prilikom procesa prijavljivanja na konkurs za nove članove Kluba SUPERSTE Erste Banke tokom decembra 2012. i januara 2013, sprovedena je anketa o mišljenju mladih talentovanih ljudi o društvu u kojem živimo i ključnim pitanjima u Srbiji. Rezultati istraživanja prikazuju stavove 230 talentovanih osoba od 16 do 27 godina, koji su konkurisali za neku od nagrada Kluba SUPERSTE iz sledećih oblasti:  prirodne nauke, tehnično-tehnološka oblast, umetnosi, društvene i humanističke nauke i društveni aktivizam. U toku je odabir kandidata koji će ući u uži izbor u svakoj od ovih oblasti za 2013. godinu, a javno glasanje za nove članove Kluba SUPERSTE počinje 29. marta. Detaljnije informacije o Klubu SUPERSTE nalaze se na sajtu www.superste.net.