Pravi put ka uspešnoj karijeri

Prijave za program „Podeli svoje znanje – postani mentorka“ otvorene do kraja meseca

Mlade žene koje žele uspešnu karijeru, imaju priliku da se do kraja meseca prijave za program „Podeli svoje znanje – postani mentorka“ koji im pruža jedinstvenu šansu da dobiju stručne i korisne savete od profesionalno ostvarenih i istaknutih žena - mentorki iz različitih profesija. Projekat u Srbiji organizuju Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Erste Banka, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Evropski pokret u Srbiji. Od 2010. godine program je okupio 79 mentorki i 81 učenicu, a prijava za novu generaciju učenica traje do 30. novembra. Najboljih 20 kandidatkinja koje se ove godine prijave imaće priliku da sledeće godine uđu u program mentorstva.

„Svim mladim ženama koje su na početku svojih karijera, a koje žele da unaprede svoja znanja i veštine savetujem da se do kraja meseca prijave i uključe u program. Kao i učenice, i mi mentorke kroz dijalog i razmenu mišljenja možemo steći nova znanja i iskustva, razviti neke nove veštine i doći do interesantnih ideja za nove projekte. Ovo je jedinstvena prilika da steknemo novu sliku o ambicijama, talentima i pogledima mlađe generacije, koja je možda prošla kroz drugačiji sistem školovanja i usavršavanja“,  izjavila je Andrea Brbaklić, jedna od inicijatorki programa u Srbiji i direktorka sektora komunikacija i sektora ljudskih resursa Erste Banke.

Zainteresovane kandidatkinje, dodatne informacije i prijavu za program mogu pronaći na internet sajtu Evropskog pokreta u Srbiji, na adresi www.emins.org.

Mentorska šetnja

Ovog vikenda u Beogradu je održana tradicionalna Mentorska šetnja, koja je okupila dosadašnje učesnice programa, mentorke i mlade učenice. Simbolična šetnja od Doma omladine do Kalemegdana predstavlja samo početak njihovog druženja i prvi u nizu susreta koji će biti organizovani tokom trajanja projekta. Šetnja je pružila priliku za razgovor o poslovnim ciljevima, uspesima i planovima za dalju karijeru. Do juna 2014. godine, kada je planiran završetak projekta, mentorke i učenice će razmenjivati iskustva i povremeno se sastajati, a planirane su i radionice i okrugli stolovi na različite teme na kojima će mentorke savetovati svoje učenice kako da unaprede veštine koje će im biti od pomoći u daljem radu.

U partnerstvu sa članicama svoje Globalne liderske mreže, organizacija Vital Voices koordinira mentorske šetnje u nekoliko država širom sveta. Šetnje se događaju istog dana, a cilj je da mentorke prenose svoje znanje i iskustvo mlađim koleginicama. Od osnivanja Globalne Ženske mentorske šetnje 2008. godine, ova inicijativa je do danas okupila više hiljada liderki na svim kontinentima. Do sada je, u Srbiji, uz ovogodišnje učesnice, u programu učestvovalo preko 160 žena.