Kako do humanijeg grada?

Tokom celodnevnog događaja povodom dodele donacija za kulturnu decentralizaciju „Centrifuga“, omladinske grupe iz Srbije i regiona razmatraće pitanja aktivnih promena u lokalnim zajednicama, interakciji i umrežavanju

Kako bi pospešile aktivno bavljenje zajednicama, Erste Bank a.d. Novi Sad i Trag fondacija (bivši Balkanski fond za lokalne inicijative - BCIF), na sedmoj dodeli donacija u okviru programa kulturne decentralizacije „Centrifuga“, organizovaće celodnevni događaj „Umrežavanje kroz Centrifugu“.

Na prvom panelu „Učitavanje“ biće razmotrena tema aktivnog usmeravanja promena u lokalnim zajednicama, u cilju humanijeg grada, po meri čoveka. Ulogu moderatora će imati Ministarstvo prostora, a učesnici će biti: Društveni Centar iz Novog Sada, pokret koji je nastao kao reakcija na nepostojanje prostora u Novom Sadu za pojedince i grupe koji se bave aktivnostima od značaja za zajednicu; Pulska grupa, društveno aktivna grupa arhitekata i Prostorna mreža, koja će predstaviti publikaciju Mapa akcije koja je nastala istraživanjem trenutnih situacija i inicijativa u različitim gradovima Srbije vezanih za korišćenje, rekonstrukciju i prenamenu gradskih javnih prostora.

Drugi po redu panel, „Premotavanje“, obuhvatiće razmenjivanje mišljenja o podsticanju na aktivizam, interakciji, umrežavanju i o informacionim tehnologijama. Moderiraće Dokukino, fondacija za nove komunikacije. Teme panela će biti onlajn alati i dobri primeri kampanja na društvenim mrežama. Posebnu pažnju će dobiti Zvučna mapa Dorćola, autentična slika o sociološkom razvoju gradske sredine preneta putem audio formata.

„Umrežavanje kroz Centrifugu će biti održano u četvrtak 4. jula u KC Gradu. Na događaju će biti proglašeni dobitnici donacija u okviru ovogodišnje „Centrifuge“, kao i „Centrifuge+“, dodatnog konkursa, namenjenog lokalnim organizacijama iz najmanje dva grada, koje su zainteresovane za umrežavanje sa grupama iz drugih gradova, u cilju uređenja lokalnih zajednica.

Umrežavanju će prisustvovati svi dosadašnji dobitnici donacija, od 2007. godine do danas.

O projektu „Centrifuga“: Centrifuga je projekat kulturne decentralizacije kojim Erste Banka, zajedno sa Trag fondacijom, već sedam godina podržava kulturne i društveno angažovane sadržaje u lokalnim sredinama van Beograda, Novog Sada i Niša. Kroz Centrifugu je do sada podržano 42 projekta iz 25 gradova Srbije, sa ulaganjima koja premašuju 200.000 evra.