imageSaopštenja iz 2013. godine

Nenad Merzel – Prvi stipendista Nove Iskre i Erste Banke

Erste Banka i dizajn inkubator NOVA ISKRA za ciklus 2014/15 po prvi put dodeljuju punu stipendiju za besplatno korišćenje Designers Lab coworking usluga Nove Iskre za period od 12 meseci. Prvi stipendista biće mladi i talentovani industrijski dizajner Nenad Merzel.


Slikaj i plati: revolucionarni napredak u načinu plaćanja

Erste Banka je ove nedelje na tržište Srbije uvela potpuno nov način plaćanja mesečnih i drugih računa. Reč je o servisu „Slikaj i plati“ koji je deo Erste mBanking aplikacije za pametne telefone. Aplikacija je trenutno dostupna za Android uređaje, a uskoro će biti na raspolaganju i korisnicima iOS uređaja.


Konkurs za medijski prilog o preduzetništvu

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva vlade republike Srbije, Smart kolektiv i Erste Banka raspisuju konkurs za novinare za najbolji medijski prilog o preduzetništvu mladih u Srbiji u periodu od 1. decembra 2013. do 1. oktobra 2014. godine.


Tržište obveznica u CIE u 2014. godini

 

Ograničen uticaj redukovanja kupovine obveznica od strane Federalnih rezervi SAD, dok bi domaći faktori trebalo da ublaže povećanja prinosa.


Pravi put ka uspešnoj karijeri

Mlade žene koje žele uspešnu karijeru, imaju priliku da se do kraja meseca prijave za program „Podeli svoje znanje – postani mentorka“ koji im pruža jedinstvenu šansu da dobiju stručne i korisne savete od profesionalno ostvarenih i istaknutih žena - mentorki iz različitih profesija. Projekat u Srbiji organizuju Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Erste Banka, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Evropski pokret u Srbiji.


Zemlja Gruva i Erste Banka, udruženim snagama donirali su Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu duvački instrument bas flautu u vrednosti 5.000 evra. 

Saradnja popularnog muzičkog benda i Erste Banke pokrenuta je ove godine, u okviru kampanje koja se odnosi na promovisanje besplatnih bankarskih proizvoda za mlade od 16 do 27 godina i pružanje finansijske podrške studentima. Samoinicijativno bend Zemlja Gruva izdvojio je deo honorara za podršku mladim studentima, a Erste Banka se pridružila inicijativi i duplirala iznos donacije.


Erste Bank a.d. Novi Sad: Stabilan i zdrav rast u prvih devet meseci kroz podršku stanovništvu i privredi

„Istakao bih da smo malim i srednjim preduzećima tokom prva tri kvartala plasirali 120 miliona evra, od toga 80 miliona u kreditima, a ostatak u garancijama i akreditivima. Ukupno je tokom ovog perioda finansirano 375 MSP klijenata. U odnosu na kraj prošle godine ukupan broj malih i srednjih preduzeća sa kojima radimo povećan je za 150 kompanija, što je povećanje od oko 7%. Nastavljamo da na sveobuhvatan način podržavamo potrebe stanovništva i privrede Srbije, da ostvarujemo stabilan i zdrav rast portfolija i poboljšavamo finansijski rezultat“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.


Erste Grupa u prvih devet meseci 2013. godine beleži neto dobit od 430,3 miliona EUR; opadaju troškovi rizika

„Uprkos nizu vanrednih uticaja, kao što su porezi na bankarske usluge, troškovi povezani s izlaskom grupe iz Ukrajine i otpisi gudvila, Erste Grupa je u prvih devet meseci 2013. godine zabeležila neto dobit od 430,3 miliona EUR“, rekao je Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Group Bank AG, prilikom predstavljanja rezultata.


Štedni barometar Erste Grupe: Sentiment u pogledu štednje u CIE je prebrodio krizu; onlajn bankarstvo je napravilo veliki iskorak

Preko dve trećine ljudi u CIE još uvek smatra da je štednja važna. Većina njih je bila u stanju da svoju stopu štednje održava stabilnom u 2013. godini. Mada su očekivanja o tome koliko će ubuduće štedeti podeljena, sentiment u pogledu štednje se poboljšava u odnosu na prošlu godinu, otkriva Štedni barometar Erste Grupe za 2013. godinu.


Opšti konkurs za donacije i sponzorstva otvoren do 1.novembra

Ovogodišnji opšti godišnji konkurs za dodelu donacija i sponzorstava, koji je Erste Banka objavila 2. septembra, zatvara se 1. novembra. Na konkurs mogu da se prijave sve registrovane organizacije civilnog društva


Istraživanje o štednji: prosečna mesečna ušteđevina 4.200 dinara

Tokom septembra za potrebe Erste Banke je realizovano istraživanje o navikama, stavovima, motivima i brigama građana Srbije u pogledu štednje. U odnosu na prošlogodišnje istraživanje, gotovo isti broj ispitanika smatra da je odvajanje novca po strani važno (74 odsto). Više od polovine mladih (njih 60 odsto) starosti od 15 do 19 godina smatra da je važno štedeti, a štednji najviše pridaju značaj građani starosti od 30 do 49 godina.


Erste Banka dobila glavnu nagradu za Najbolji program volontiranja

Forum poslovnih lidera Srbije i Smart kolektiv su po treći put dodelili Nagrade za korporativno volontiranje. Ovogodišnji dobitnik glavne nagrade je Erste Banka, za program volontiranja koji je usklađen sa strategijom društveno odgovornog poslovanja kompanije i koji ostvaruje dugoročne uticaje na razvoj lokalne zajednice i zaposlenih.


Erste volonteri na Beogradskom festivalu cveća

Beogradski Festival cveća biće održan i ove godine od 20. do 22. septembra u parku Manjež u Beogradu uz podršku Erste Banke. U subotu, 21. septembra od 11 do 14 časova, u okviru Festivala biće održana mini VRTna radionica, u kojoj će učestvovati i zaposleni Erste Banke.


Otvoren Opšti konkurs za donacije i sponzorstva Erste Banke za 2014. godinu

Nastavljajući da sprovodi transparentnu poslovnu politiku, Erste Banka i ove godine otvara Opšti godišnji konkurs za dodelu donacija i sponzorstava. Zaključno sa krajem 2012. godine, kroz različite programe – od kojih je opšti godišnji konkurs najobimniji, Erste Banka je podržala oko 500 projekata, sa približno 2,2 miliona evra, ne računajući sponzorstva u sportu.


Zemlja gruva i Erste Banka predstavljaju besplatne bankarske proizvode za mlade

Erste Banka i popularni bend Zemlja gruva će sarađivati na promovisanju besplatnih bankarskih proizvoda za mlade od 16 do 27 godina. Reč je o Omladinskom računu, MasterCard Omladinskoj kartici i servisu elektronskog bankarstva NetBanking.


„Superstep“ krediti: 3 miliona dinara za desetoro novih preduzetnica i preduzetnika

Poslovne ideje desetoro mladih iz različitih krajeva Srbije koji pokreću sopstveni posao kreditirani su kroz startup kredit Erste Banke „Superstep“ u ukupnom iznosu od 3 miliona dinara. Ova kreditna i poslovna podrška početnicima u biznisu odvija se u okviru programa „Biznis mladih Srbije“ koji Erste Banka realizuje u partnerstvu sa Smart kolektivom i Nacionalnom službom za zapošljavanje, a uz podršku USAID-a i Ministarstva omladine i sporta.


Novi kredit Erste Grupe od 34 miliona EUR doprinosi dokapitalizaciji kompanije La Fantana

Kompanija La Fantana, lider u oblasti flaširanja i distribucije vode u Rumuniji, objavila je da je uspešno prikupila 34 miliona EUR kroz finansiranje putem duga. La Fantana je pod kontrolom privatnih akcijskih fondova kojima upravlja Innova Capital.


Erste Grupa otplatila celokupan participativni kapital

Danas je Erste Group Bank AG u potpunosti otplatila participativni kapital emitovan 2009. godine u iznosu od 1,76 milijardi EUR, od čega je Republika Austrija bila upisala 1,22 milijarde EUR, a privatni investitori 540 miliona EUR.


„Zelene ideje“ iz Srbije najbolje i u regionu

Na upravo završenom Regionalnom forumu za zelene ideje Fonda braće Rokfeler (RBF), održanom  u Makedoniji, solarna mobilna sušara Anice Simović iz Raške osvojila je prvo, a solarni tricikl braće Grabarević iz Subotice treće mesto. Drugoplasirana zelena ideja došla je iz Albanije, a reč je o nameštaju od recikliranih materijala, autorke Pezane Rexha. Sve tri pobedničke ideje nagrađene su sa po 10.000 dolara, namenjenih njihovoj realizaciji.


Erste Bank a.d. Novi Sad: Stabilan i zdrav rast u prvoj polovini godine kroz podršku stanovništvu i privredi

„Erste Banka nastavlja da na sveobuhvatan način podržava potrebe stanovništva i privrede Srbije, da ostvaruje stabilan i zdrav rast portfolija i poboljšava finansijski rezultat. Posebno bih istakao da smo malim i srednjim preduzećima tokom prve polovine godine plasirali 70 miliona evra, od toga 50 miliona u kreditima, a ostatak u garancijama i akreditivima. Ukupno je tokom ovog perioda finansirano 300 MSP klijenata“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.


Erste Grupa je ostvarila neto dobit od 301,2 miliona EUR u prvoj polovini 2013. godine; troškovi rizika opadaju

"Erste Grupa je ostvarila neto dobit od 301,2 miliona EUR u prvih šest meseci 2013. Ovo je zadovoljavajući rezultat s obzirom na poslovno okruženje koje postavlja sve veće izazove pred banke koje rade upravo ono što bi političari i regulatorna tela želeli da one rade, tj. primaju depozite i kreditiraju klijente u realnom sektoru," rekao je Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Group Bank AG, prilikom predstavljanja rezultata za prvu polovinu 2013.


DODELJENE NAGRADE MESTA U SRCU

Za projekat Mobilnošću protiv imobilnosti, Udruženje za lokalni razvoj „Kamenica” osvojilo je prvu nagradu; za projekat Radost mladih Roma, Udruženje građana „Tračak Nade“ dobilo je drugu nagradu; dok je za projekat izgradnje Roditeljske kuće za decu obolelu od raka, Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka NURDOR uručena treća nagrada, na ceremoniji održanoj danas u svečanoj Sali Skupštine grada Beograda.


Erste Banka je podržala osam udruženja građana i neformalnih grupa ukupnim iznosom od 2.407.000 dinara, u okviru konkursa „Centrifuga“

Erste Bank a.d. Novi Sad i Trag fondacija (bivši Balkanski fond za lokalne inicijative - BCIF) dodelili su sedmi put nagrade organizacijama sa najboljim projektima i idejama na temu kulturne decentralizacije.


Tržišta i akcije CIE - dno dotaknuto, kretanje ka oporavku

Trenutna pometnja u vezi sa očekivanim povlačenjem Američkih federalnih rezervi (Fed) iz kupovine hartija od vrednosti ima preteran uticaj na prinose i tržišta kapitala u CIE – bez uticaja na privrede zemalja, osim kratkoročne volatilnosti na tržištima kapitala. Makroekonomska slika CIE – neke zemlje u regionu – Mađarska i Rumunija – beleže rast.Ekonomski sentiment za region CIE: pad indikatora ZEW/Erste zbog Turske, „Ifo Business clock“ se popravlja. Alokacija po zemljama: umereno pozitivna za Austriju i CIE; oprezno optimistična za JIE (posebno za Srbiju); kratkoročna alokacija za Tursku i Poljsku.

 


Kako do humanijeg grada?  

Tokom celodnevnog događaja povodom dodele donacija za kulturnu decentralizaciju „Centrifuga“, omladinske grupe iz Srbije i regiona razmatraće pitanja aktivnih promena u lokalnim zajednicama, interakciji i umrežavanju.


Još nije kraj pozitivnim predviđanjima na tržištu zlata – očekuje se da cena poraste na 1.480 USD u uslovima ekspanzivne politike centralnih banaka.

Uprkos nedavnom padu cene zlata, očekuje se da ekspanzivne politike centralnih banaka poguraju cenu zlata naviše – dvanaestomesečna ciljna cena je na nivou od 1.480 USD


Pristupanje EU će aktivirati konkurentske prednosti Hrvatske – SDI u proizvodnju i strukturne reforme su predstojeći prioriteti

Hrvatska se sprema za pristupanje Evropskoj uniji 1. jula 2013. godine, u vreme u koje se i ova zemlja i EU bore da pokrenu privredu. Ipak, danas objavljeni specijalni izveštaj Erste Grupe, „Hrvatska: priča o uspehu uprkos teškim vremenima?”, nalazi da je pristupanje Evropskoj uniji dobar katalizator za oživljavanje potencijala privrednog rasta ove zemlje.


Ekonomske štete kao posledica poplava u CIE nisu ni četvrtina onih iz 2002. godine – bez uticaja na prognoze BDP-a

“Mada je region CIE bio pogođen velikim poplavama poslednjih nedelja, ekonomske štete koje su one prouzrokovale su samo mali deo onih iz 2002. godine, koje su iznosile ukupno 6 milijardi evra za Austriju, Češku, Mađarsku i Slovačku”, objašnjava Juraj Kotian, rukovodilac Centra Erste Grupe za makroekonomska istraživanja vezana za CIE/instrumente sa fiksnim prinosom.


Produžen rok konkursa za dodelu nagrade najpozitivnijem projektu građanske inicijative i najboljem lokalnom partnerstvu za 2012. godinu Mesta u srcu.

I ove godine, uz podršku i u saradnji sa TACSO Srbija - EU kancelarijom za tehničku podršku organizacijama civilnog društva biće dodeljena nagrada za najbolje lokalno partnerstvo.

Nagrada ima za cilj promovisanje i podsticanje razvoja održivih partnerstva između civilnog i javnog i privatnog sektora.


INSPIRACIJA – Sećanje ili budućnost

Specifična online „izložba” pod imenom „Inspiration Board nastala je od radova 18 kreativaca iz različitih oblasti umetničkog i društvenog života, koji su imali zadatak da čitaocima portala AgitPop prikažu šta je ono što ih inspiriše.


Održana velika volonterska akcija Erste Banke

U subotu 1. juna 2013. godine, tradicionalno petu godinu zaredom, zaposleni Erste Banke organizovali su veliku volontersku akciju. U saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine i sa Opštinom Sremski Karlovci, preko 130 Erste volontera je sprovelo volonterske aktivnosti u Sremskim Karlovcima i u Futogu.


Tri najbolje „Zelene ideje“ nagrađene sa po 8.000 dolara

BCIF, Fond braće Rokfeler i Erste Banka nagradili su tri najbolje preduzetničke ideje zasnovane na principima održivog razvoja; pobednici predstavljaju Srbiju na Regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler gde mogu osvojiti 10.000 dolara


Nagrađeni mladi i talentovani članovi Kluba SUPERSTE

Na dodeli nagrada Kluba SUPERSTE okupili su se svi finalisti konkursa koji postižu izuzetne rezultate u umetnosti, društvenim i prirodnim naukama, kao i drugi gosti. Na okupljanju su imali priliku da se međusobno upoznaju, razmene iskustva i znanja, u prijatnoj atmosferi Kulturnog Centra Grad, uz akustični bend „Barka Dilo“.


Održana volonterska akcija Erste Banke, Vršačkog atletskog kluba 1926 i Wiener Städtische osiguranja u okviru koje je sređeno pet lokacija u Vršcu.

Zaposleni u Erste Banci i kompaniji Wiener Städtische osiguranje, kao i članovi „Vršačkog atletskog kluba 1926“ organizovali su u subotu, 18. maja akciju sređivanja pet lokacija u Vršcu.


Rezultati poslovanja Erste Bank a.d. Novi Sad u prvom kvartalu u 2013. godine

„Erste Banka nastavlja da na sveobuhvatan način podržava potrebe stanovništva i privrede Srbije, da ostvaruje stabilan i zdrav rast portfolija i poboljšava finansijski rezultat. Kreditne aktivnosti usmerene prema privredi će naročito biti intenzivirane tokom narednih nekoliko meseci, kada planiramo da plasiramo kreditnu liniju od 50 miliona evra, ugovorenu sa Evropskom investicionom bankom, prvenstveno namenjenu dugoročnom kreditiranju malih i srednjih preduzeća, uz kamatne stope za najmanje pola procentnog poena niže u odnosu na standardne nivoe za ovu vrstu kreditiranja“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.


Rezultati poslovanja Erste Grupe u prvom kvartalu u 2013. godine

„Erste Grupa je u prvom kvartalu 2013. godine zabeležila dobit od 176,2 miliona EUR. Mada su na rezultat u pogledu neto dobiti opet negativno uticali visoki porezi na banke u iznosu od 71,6 miliona EUR pre oporezivanja, u ovom kvartalu nije došlo ni do kakvih drugih vanrednih pozitivnih ni negativnih efekata. Ovo je solidan rezultat u uslovima ograničenog ekonomskog rasta i neprekidnog opadanja kamatnih stopa“, rekao je Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Group Bank AG, prilikom predstavljanja rezultata za prvi kvartal 2013. godine. „Posebno je značajno poboljšanje rezultata naše banke u Rumuniji. U tržišnom ambijentu koji i dalje predstavlja izazov, mere za restrukturiranje su proizvele prve pozitivne efekte. Operativni rezultat je ostao stabilan u odnosu na prošlu godinu, troškovi rizika su znatno opali, a neto rezultat je bio blizu tačke rentabiliteta“, nastavio je Trajhl. „Uz odnos kredita i depozita od gotovo 106%, naše stanje likvidnosti je i dalje odlično. Osim toga, bazni koeficijent osnovnog kapitala (Bazel 2,5) isključujući neraspoređenu dobit za ovaj kvartal iznosio je solidnih 11,2%“, zaključio je Treichl.


Predstavljen prvi Vodič za pokretanje socijalnog preduzeća

Erste Banka i organizacija Smart kolektiv predstavili su prvi Vodič za pokretanje socijalnog preduzeća, 24. aprila u KC Gradu. U izradi Vodiča učestvovali su brojni stručnjaci i profesionalci iz različitih kompanija i institucija, kao i devet socijalnih preduzeća iz Srbije. Na Facebook stranici Smart kolektiva omogućeno je besplatno preuzimanje Vodiča, svakome ko pošalje svoju biznis ideju.


Konkurs za „ZELENE IDEJE“ 

Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste Bankom, po prvi put u Srbiji, organizuje Nacionalni forum za „Zelene ideje“, sa ciljem da podstakne pojedince, udruženja i mala preduzeća da razviju inovativne preduzetničke ideje koje su zasnovane na principima održivog razvoja.


Potpisan Protokol o saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta
Ministarka omladine i sporta i predsednica Fonda za mlade talente “Dositeja“, prof. dr Alisa Marić i predsednik izvršnog odbora ERSTE BANK a.d. Novi Sad, Slavko Carić, potpisali su protokol o saradnji u cilju zapošljavanja stipendista Fonda za mlade talente. Protokolom je predviđeno da ERSTE BANK a.d. Novi Sad ponudi stručno usavršavanje studentima koje stipendira Fond kroz praksu i sticanje praktičnog iskustva i znanja. 

 


Fiskalna pravila u CIE – fiskalni mazohizam ili neophodno  veliko spremanje?

U izveštaju Istraživačkog tima Erste Grupe „Fiskalna pravila u CIE“ koji je danas objavljen utvrđeno je da bi na zemlje CIE5 (Češka Republika, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka) trebalo da se pozitivno odraze fiskalna pravila iz paketa od šest propisa uvedenog na nivou EU 2011. godine. U paketu od šest propisa naglašavaju se strukturni kriterijumi koji uzimaju u obzir ciklična kretanja i kao takvi su manje štetni po rast nego prethodno korišćeni nominalni ciljevi.


Erste Banka i BCIF sedmu godinu zaredom raspisuju konkurs za program donacija „Centrifuga“

Do sada podržano 42 projekta iz 25 gradova Srbije. Prvi put raspisan konkurs za Centrifugu+. Dosadašnje ulaganje Erste Banke u projekat premašilo je 200.000 EUR.


Erste Grupa dobila nagradu od AQ Research za najtačniju analizu vlasničkih instrumenata u Austriji i centralnoj Evropi  

Tim Erste Grupe koji se bavi istraživanjem vlasničkih instrumenata još jednom je osvojio nagradu za najtačnije procene dobiti u Austriji i centralnoj Evropi u 2013. godini koju dodeljuje agencija AQ Research iz Londona. To je osma godina zaredom u kojoj analitičari vlasničkih elemenata iz Erste osvajaju nagradu za kvalitet istraživanja na austrijskom, češkom, mađarskom i poljskom tržištu.


Dogovor sa MMF-om na čekanju s obzirom na solidne uslove na tržištima

Ključni pokretači oporavka u 2013. godini su i dalje neto izvoz i poljoprivreda, pri čemu se očekuje da se BDP poveća za oko 1,5%. Očekuje se da se inflacija ublaži sredinom 2013. godine i da dovede do ublažavanja monetarnog stava NBS. Dogovor sa MMF-om je na čekanju, dok finansiranje teče nesmetano, na osnovu najavljene finansijske konsolidacije. Uskoro bi mogao da bude objavljen datum početka pregovora sa EU.


Početak javnog glasanja Kluba SUPERSTE

Startovalo glasanje putem SMS poruka i preko web portala www.superste.net za nagrade javnosti konkursa Kluba SUPERSTE.


Otvoren Erste studentski kutak

Erste Banka je danas otvorila „Erste studentski kutak“ i izložbu deset najboljih projektnih rešenja za uređenje dela za studente u okviru filijale Park City u Novom Sadu.


Mladi talenti ipak žele da ostanu u Srbiji

U okviru Kluba SUPERSTE Erste Banke omladina u Srbiji iznela svoje stavove o društvenim pitanjima. Velika većina, čak 89,5% ambicioznih kandidata Kluba SUPERSTE smatra da u našoj zemlji trenutno ne postoji jasno definisan sistem vrednosti, dok 96,5% nije zadovoljno postojećim sistemom. Anketirani su se jednoglasno složili da je Srbiji potrebna jasnija vizija i strategija razvoja društva. Iz navedenog se može zaključiti da mladi talenti u Srbiji nisu zadovoljni trenutnim stanjem društva, ali bez obzira na tu činjenicu čak 97% ispitanika dugoročno želi da živi u svojoj zemlji, pokazalo je istraživanje Kluba SUPERSTE Erste Banke.  


Rezultati poslovanja Erste Bank a.d. Novi Sad u 2012. godini

„Po mnogo čemu je 2012. godina bila veoma uspešna za Erste Banku, uprkos neizvesnom poslovnom okruženju. Pre svega, intenzivirali smo kreditnu podršku klijentima, što se pozitivno odrazilo i na finansijski rezultat banke. Istovremeno, kroz inovativne proizvode omogućili smo klijentima nove načine štednje, što smatramo i svojom specifičnom obavezom, imajući u vidu 200-godišnju tradiciju Erste štednje. Dalje, diverzifikovali smo izvore finansiranja banke emitovanjem dinarskih korporativnih obveznica, i to na način koji predstavlja pionirski iskorak na našem tržištu. Veoma značajnim smatramo i razvijanje direktne saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama, poput EBRD, EIB i KfW, putem koje smo našim klijentima omogućili pristup specifičnim i povoljnim kreditnim linijama““, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.


Rezultati poslovanja Erste Grupe u 2012. godini

„Erste Grupa je u 2012. godini zabeležila neto dobit od 483,5 miliona EUR, što je solidan rezultat kada se ima u vidu težak ekonomski ambijent i neto negativni jednokratni efekti od 361 milion EUR – uključujući i poreze na banke u iznosu od 187 miliona EUR“, rekao je Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Group Bank AG, prilikom predstavljanja preliminarnih rezultata za finansijsku 2012. godinu. „Stoga ćemo skupštini akcionara predložiti da isplati dividendu od 0,4 EUR po akciji“, nastavio je Trajhl. „Što se tiče poslovanja, ne samo da smo ostvarili napredak u Rumuniji i zabeležili odličan rezultat u Češkoj Republici, već su bazni koeficijent osnovnog kapitala (po Bazelu 2,5) i stanje likvidnosti zabeležili pozitivna kretanja. Na osnovu daljih priliva depozita prevremeno smo otplatili 4 milijarde EUR sredstava LTRO“, zaključio je Trajhl.


Privremene izmene u plaćanju prema inostranstvu

Zbog unapređenja servisa usluga prema korisnicima obaveštavamo vas da ćemo dana 27. i 28.02.2013. izvršavati naloge za plaćanje prema inostranstvu samo u valuti D+0 (danas za danas), po tarifama koje su utvrđene za izvršenje ovih naloga u valuti D+2 (dva dana).

Rok za dostavljanje naloga za plaćanje prema inostranstvu (uz svu dokumentaciju) za dan 28.02.2013 je 12 časova. Nakon ovog vremena Erste Banka a.d. Novi Sad neće biti u mogućnosti da tog dana izvršava naloge za plaćanje prema inostranstvu za bilo koju valutu.

Hvala na razumevanju.

 


Pokretači rasta u CIE su i dalje tu, ali su potrebne inovacije kako bi se započela konvergencija 2.0

Od pada komunizma, centralna i istočna Evropa je postala školski primer ekonomske konvergencije putem integracije u EU. Međutim, finansijska kriza je zakočila taj proces. Danas objavljen specijalni izveštaj Erste Grupe „Konvergencija 2.0“ konstatuje da su pokretači rasta i dalje tu, ali da će tokom naredne decenije region CIE morati da pređe sa klasičnog sustizanja putem imitiranja na sistem zasnovan na znanju sa više dodate vrednosti i diverzifikovanijim izvozom.


Erste Banka nudi gotovinske dinarske kredite sa fiksnom kamatnom stopom tokom celog perioda otplate

Erste Banka će tokom promotivnog perioda koji počinje 15. februara klijentima koji to žele odobravati gotovinske kredite i kredite za refinansiranje sa fiksnom kamatnom stopom tokom celog perioda otplate. Maksimalni rok na koji ovi krediti mogu da budu odobreni iznosi 84 meseca.


aces – Akademija centralno-evropskih škola započinje takmičenje za najbolje projekte u okviru prekograničnih školskih partnerstava

Raznovrsnost je tema ovogodišnjeg poziva Akademije centralno-evropskih škola (aces) za  prekogranične školske projekte, pod nazivom „Ja i drugi: Otkrivanje raznovrsnosti oko mene i u meni“. Takmičenje koje organizuje aces predstavlja jednu od najvećih međunarodnih školskih mreža u regionu. Srbija je jedna od zemalja koje učestvuju u takmičenju, a učesnici mogu prijaviti projekte do 30. aprila 2013. godine


Proglašeni nagrađeni novinari na konkursu za najbolje priloge o procesu evropskih integracija u Srbiji

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Erste Banka dodelili su nagrade na konkursu za najbolji medijski prilog o procesu evropskih integracija u Srbiji za 2012. novinarkama – Danijeli Pantić, Irini Samopjan, Milici Dimitrijević, Biljani Kuzmanović, Ivani Pavlović, Danijeli Lalović i Biljani Đogić.


Još 10 dana za prijavljivanje u Klub SUPERSTE

Erste Banka je šestu godinu zaredom u potrazi za aktivnim, kreativnim i talentovanim mladim ljudima koje nagraduje u okviru Kluba SUPERSTE. Konkurs za nove clanove kluba, koji je ranije nosio naziv „Klub 27“, otvoren je do 31. januara do ponoci.


Tržišta i akcije u CIE: nastavak uzlaznog trenda u 2013. godini

Na tržišta u CIE će presudno uticati dva važna faktora u 2013. godini, ističu analitičari Erste Grupe u najnovijem izveštaju “Tržišta i akcije u CIE”. S jedne strane, ekonomska slabost i čak recesija su sve vidljivije, mada se očekuje da se pad zaustavi u prvom kvartalu 2013. godine. Pored toga, ne očekuje se velika eskalacija krize u evrozoni.