imageObnovljivi izvori energije

Finansiranje projekata

Među prvima smo prepoznali važnost i potencijal projekata koji koriste obnovljive izvore energije i definisali proceduru za njihovo finansiranje. Do sada smo sa preko 45 miliona evra finansirali izgradnju postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, ukupne snage 30 MW. Reč je o 18 malih hidroelektrana, 2  biogasna postrojenja, 2 solarna postrojenja i jednom vetroparku.

Osnovne karakteristike finansiranja postrojenja obnovljivih izvora energije

- Dugoročno finansiranje do 12 godina
- Mogućnost dobijanja grejs perioda u zavisnosti od projekta
- Mogućnost pripisa kamate u toku grejs perioda
- Individualni pristup svakom klijentu

image

Do sada smo sa 5,5 miliona evra finansirali postrojenja za proizvodnju peleta. Iako ne spada u obnovljive izvore električne energije, pelet je visokoenergetsko ekološko gorivo koje se dobija iz biomase. Najbitniji elemenat je ekonomska isplativost dobijanja toplotne energije proizvedene od peleta koji je od dva do šest puta jeftiniji u odnosu na one koji se dobijaju iz fosilnih goriva.

Veoma nam je važno da razumemo sam proces finansiranja i sve tehničke aspekte bitne za uspešnost projekta. Do sada smo stekli značajno iskustvo kroz saradnju sa različitim izvođačima, prošavši pritom kroz sve faze realizacije i stečeno znanje možemo podeliti sa novim klijentima i zajednički osigurati isplativost projekta i investicije.