Prodato 70 odsto prve emisije dugoročnih dinarskih obveznica Erste Banke

Na primarnoj prodaji Prve emisije dugoročnih dinarskih korporativnih obveznica Erste Bank a.d. Novi Sad, održanoj 6. novembra na Beogradskoj berzi, prodato je obveznica u vrednosti 1,46 milijardi dinara, što čini 69,76 odsto ukupne ponuđene količine.

Ovaj pionirski korak za naše tržište, prodaja obveznica banke putem javne ponude na primarnom segmentu regulisanog tržišta Beogradske berze, pokazao je da postoji veliko interesovanje investitora za ulaganje u obveznice stabilnih i perspektivnih banaka“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.

Erste Banka će prikupljena sredstva iskoristiti za finansiranje stanovništva, ali i privrede.

Osim povećane fleksibilnosti koju smo ovim obezbedili, posebno nas raduje što prodajom obveznica doprinosimo dinarizaciji srpskog finansijskog sistema. Cilj nam je da budemo i predvodnici u kreiranju sekundarnog tržišta dužničkih hartija od vrednosti u Srbiji, kao prvom koraku revitalizacije domaćeg tržišta kapitala“ dodao je Slavko Carić.

Obveznice su registrovane u elektronskom sistemu Centralnog registra na emisionom računu izdavaoca i na vlasničkim računima zakonitih imaoca. Sekundarno trgovanje obveznicama biće moguće na regulisanom tržištu Beogradske berze i na OTC tržištu.

Erste Banka je u 2011. godini ostvarila najbolji poslovni rezultat otkako posluje u Srbiji, a u 2012. nastavila da pruža podršku stanovništvu i privredi prilikom ostvarivanja njihovih finansijskih ciljeva i potreba i poboljšava svoje poslovne rezultate. Principi poslovanja koji podrazumevaju fokus na stalno poboljšavanje usluge klijentima, konstantno unapređivanje unutrašnje organizacije i efikasnosti te razvijenu politiku upravljanja rizicima, osnova su poslovanja Banke i ubuduće.

Erste Banka je najstarija finansijska institucija u zemlji, osnovana 1864. godine kao Novosadska štedionica. Deo je Erste Grupe, jedne od vodećih grupacija u regionu, osnovane 1819. kao prva štedionica u srednjoj i istočnoj Evropi.